Was mee voor Nepal

De aardbeving in Nepal raakt me op een dieper niveau dan waarschijnlijk de meeste Nederlanders. Precies 16 jaar geleden, in 1999, bevond ik me als 17-jarige tiener in een zelfde situatie.

Op 17 augustus om 3:02 uur ‘s-nachts werd ik wakker door het hevige gebonk van mijn bed tegen de muur. Ik had geen tijd te verliezen en instinctief deed ik wat ik moest doen om te overleven. Ik moest naar buiten, ik moest eruit. De aardbeving waar ik me voorheen niets bij kon voorstellen, deed het hele gebouw moeiteloos rammelen. Wanhopig probeerde ik te ontsnappen, terwijl ik heen en weer werd geslingerd.

Ik, mijn moeder, zusje, broer en nichtje wisten het huis wonder boven wonder heelhuids te verlaten. We kwamen op straat terecht in een dichtbevolkte stad; hoe veilig waren we met de trillende grond onder ons? Het duurde eeuwen voordat de zon opkwam en wij de schade met eigen ogen konden zien. Paar uur later liep ik als verdoofd langs de weg, alsof ik in een Hollywood rampenfilm zat. Ingestorte huizen, zoekende mensen, geen eten, drinken of hulpmiddelen voor handen.

bndestem-aardbeving turkije-duurzaamheidskompasIk weet nu wat het is om doodsangst te hebben, om je af te vragen of je de ochtendzon ooit nog zal zien opkomen. Of je familie nog intact is of je vrienden nog in leven…

De aardbeving in Turkije heeft toen meer dan 17000 levens geëist en bijna 45000 mensen raakten gewond. Veel gezinnen zijn verscheurd en levens verwoest. Maar de mens is veerkrachtig. We vallen, staan op en gaan weer verder. Met de hulp van anderen!

Ik wil via deze weg iedereen; mijn familie, vrienden en jullie lieve lezers oproepen om de slachtoffers in Nepal weer op de been te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door te doneren, al is het iets kleins, aan hulporganisaties, zoals GIRO 555 “Nederland helpt Nepal”

Ook Seepje, een jong bedrijf dat duurzaam wassen op de kaart heeft gezet, is een actie gestart om Nepal weer te helpen opbouwen. Van alle verkochte producten gaat de helft van de opbrengt naar de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Op dit moment staat de teller al op ruim 22.000 euro; daar staan 810 duurzame wasjes tegenover. Klik op Seepje “Wassen voor Nepal” en was ook mee. Deze actie duurt nog 4 dagen.

Seepje-10-duurzaamheidskompas

Weet jij andere initiatieven die hulp of geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal? Laat de informatie hieronder achter in een reactie.

***
Afbeeldingen: nu.nl, bndestem.nl, seepje.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.