Wat is duurzaamheid voor jou?

Bloggen op Duurzaamheidskompas.nl betekent naast een groene mening verkondigen, interactie met bezoekers. Het platform nodigt uit om in gesprek te gaan over wat ieder verstaat onder duurzaamheid, een duurzame leefstijl én wat ieders mogelijkheden daarin zijn. Laatst was ik blij verrast met een mail van één van onze bezoekers. Ik noem hem voor het gemak even ‘Steven’. Ik wilde jullie onze interessante mailwisseling niet onthouden 😉

Dag,

Op mijn zoektocht naar duurzamer toiletpapier kwam ik bij jullie artikel over Good Roll uit. Wat me hierin echter opviel was dat er ook geschreven werd dat je het toiletpapier lekker thuis kan laten bezorgen en dat dat voor meer gemak zorgt. Nu wil ik niet pleiten dat thuisbezorging verbannen zou moeten worden, maar wanneer je een website hebt rondom duurzaamheid vind ik het gek dat je suggereert dat mensen het lekker thuis kunnen laten bezorgen als ze het onhandig vinden om toiletpapier mee uit de winkel te nemen tijdens de boodschappen. Het gewonnen effect op duurzaamheid met de aanschaf van duurzaam toiletpapier wordt direct weer teniet gedaan door de ritjes van de bezorger.

Ik wil jullie niet de les lezen en heb geen idee of dit vaker voorkomt in jullie artikelen, maar hopelijk willen jullie erover nadenken of jullie het thuisbezorgen willen adviseren in toekomstige artikelen.

Groetjes Steven

Mijn reactie op Steven:

Beste Steven,

Allereerst bedankt voor je bericht aan de redactie. Het is altijd waardevol om feedback te krijgen van onze bezoekers. Wij zien dat zeker niet al ‘de les lezen’ en koesteren de input.

Duurzaamheidskompas.nl is een platform gericht op een brede doelgroep van (potentieel) duurzame consumenten. Zo zijn er mensen die al heel ver zijn in hun duurzame leefstijl, maar ook mensen die de stap net wagen. En dat is allemaal goed. Wij zijn namelijk van mening dat alle beetjes helpen en de kleine stappen gezamenlijk kunnen zorgen voor het grote verschil. Onze drive is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om voor duurzame alternatieven te gaan.


Inhoudelijk heb je een punt. Echter zijn er meer kanten aan het bezorgen van producten. Alles wat in de supermarkt ligt, maakt minimaal een rit van productieplaats-naar opslag-naar schap. Door je product in bulk direct van een leverancier te laten komen, sla je een stap over in de transportketen. Bovendien bespaar je op meerdere ritjes naar de supermarkt door het inkopen in bulk.

Daarbij komt kijken dat er gelukkig een toename is in bussen die op groene brandstof rijden. Lang niet voldoende, maar wel een ontwikkeling in de goede richting. En de opkomende markt van lokale fietskoeriers is ook een interessante daarin. Al met al een heel boeiend onderwerp om verder in te duiken. Ik heb je reactie dan ook doorgezet naar de blogger die de review heeft geschreven. Zij is door je mail geïnspireerd geraakt om dit onderwerp verder te onderzoeken.

Nogmaals dank voor de moeite die je hebt genomen om een reactie te schrijven. Dat houdt ons allemaal scherp. Uiteindelijk willen we allebei een leefbare wereld voor ons en de generaties na ons.

Met duurzame groet,

Nur Özkanli-Kasikci
Duurzaamheidskompas.nl

Wat vind jij van het onderwerp ‘bezorging’? Duurzaamheid omvat meer dan alleen het gebruik/de aankoop van lokale producten. Denk bijvoorbeeld aan eerlijke, fair trade producten verzonden uit het buitenland, waarbij je de makers ondersteunt met je aankoop. Laat vooral je mening horen in de comments hieronder!

Lees tip:  Snelheid belangrijker dan duurzaamheid

Bron afbeelding: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.