Wat zijn de onderdelen van een zonnepaneleninstallatie?

Alle onderdelen van het PV-systeem op een rij

Steeds meer woningen worden voorzien van een zonnepaneleninstallatie. Voornamelijk in de nieuwbouwwijken zie je de panelen voortdurend voorbijkomen. Begrijpelijk. Gezien het huidige klimaatprobleem zijn de zonnepanelen de ultieme oplossing om het energie op een duurzame wijze te winnen en bovendien biedt het de bewoners een financieel voordeel op termijn.

Indien jij ook overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen op jouw dak, zul jij misschien met enkele vragen in jouw achterhoofd zitten. Gelukkig is er op het internet veel informatie over deze interessante panelen te vinden. In deze blog gaan wij alle onderdelen van het PV-systeem na, zodat jij exact weet wat er op jouw dak geplaatst wordt.

Zonnepanelen

Uiteraard begint de gehele installatie bij het belangrijkste onderdeel: de zonnepanelen. De panelen zijn in diverse soorten verkrijgbaar. In Nederland kun jij uit vier verschillende soorten zonnepanelen kiezen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De soorten kunnen behoorlijk van elkaar verschillen op bepaalde vlakken, waardoor het belangrijk is om vooraf goed te bekijken welke soort jij wenst.

De zonnepanelen worden in de meeste gevallen in 6, 8, 10 of 12 zonnepanelen inclusief montage geplaatst.

Omvormer zonnepanelen

De omvormer is onmisbaar in de installatie. De zonnepanelen zijn in staat om het directe en indirecte licht om te zetten in gelijkstroom, al is deze stroom niet bruikbaar in de woningen. Om deze energie om te zetten in bruikbare energie, is de omvormer nodig. De omvormer zal het gelijkstroom omzetten in wisselstroom, zodat de elektriciteit in de woningen gebruikt kan worden. Bovendien zal de omvormer helpen bij het optimaliseren van de zonnepanelen opbrengst.

Bekabeling

Om de stroom te vervoeren naar de verschillende onderdelen, ligt er behoorlijk veel bekabeling door de installatie heen. De bekabeling zal de zonnepanelen, de omvormer en het elektriciteitsnet met elkaar verbinden, zodat het stroom probleemloos vervoerd kan worden.

Montageset

De zonnepanelen kunnen niet zomaar op het dak gelegd worden. Met de Nederlandse windsterkte zullen de panelen immers nooit blijven liggen. De zonnepanelen bevestigen gebeurt met een montageset. De experts hebben dit nodig om de zonnepanelen op de juiste wijze te bevestigen op het dak.

Installatie zonnepanelen

Ook in de meterkast zal er een verandering plaatsvinden. Zodra de zonnepanelen geplaatst worden, zal er een nieuwe groep gemaakt moeten worden in de meterkast. Ook dit zal gedaan worden door de installateurs. Het meest voorkomende is dat zonnepanelen inclusief montage geplaatst worden.

Optioneel

Daarnaast zijn er nog diverse toevoegingen die niet verplicht zijn in de installatie, zoals een console die de zonnepanelen met een hellingshoek kan plaatsen op een schuin dak, een elektriciteitsmeter die de hoeveelheid elektriciteit en teruglevering voortdurend meet en een meetstation die aangeeft of de zonnepanelen nog optimaal werken. Dit laatste onderdeel is zeer verstandig, maar niet verplicht.

Weet jij al voor welk type panelen je gaat kiezen voor jouw dak?

Uitgelichte afbeelding: door Daria Nepriakhina 🇺🇦 via Unsplash

-Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met Zonneprofijt.nl-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.