Windmolens in Noordzee niet duurder

Windmolens in Noordzee niet duurder dan langs de kust

Windmolenparken die overduidelijk zichtbaar zijn vanaf het strand. Voor veel mensen is dit echt een doorn in het oog. Horizonvervuiling, landschapsvervuiling, de termen vliegen je om de oren. Stichting De Vrije Horizon beweert dat windmolens direct langs de kust onnodig en bovendien niet duurder zijn dan een windmolenpark verder in de Noordzee.

In september 2016 publiceerde de stichting een onderzoek over de kosten van een windmolenpark op de locatie “IJmuiden Ver”, wat zich 60 kilometer van de kust bevindt. Volgens minister Henk Kamp is het realiseren van een windmolenpark verder op zee 1,3 miljard euro duurder dan windmolens langs de kust. Het onderzoek van stichting De Vrije Horizon zegt dat het bedrag niet klopt en beweert ook nog eens dat het windmolenpark IJmuiden Ver een grotere bijdrage kan leveren aan de doelstelling van het Energie-akkoord. Minister Kamp heeft nu een windmolenpark gepland binnen de 12 mijlzone wat vanaf de gehele Zuid- en Noord-Hollandse kust te zien zal zijn. Volgens dit onderzoek is het dus onnodig.

Goedkoper en hogere opbrengst
Berekeningen van Energie Centrum Nederland laten zien dat de bouwkosten van IJmuiden Ver (bekabeling en fundering) te hoog worden ingeschat. Ook is er midden op zee meer wind, ontwikkelt de techniek zich snel en er kunnen meer windmolens tegelijk worden aanbesteed waardoor de exploitatie lucratiever is. De windmolens van IJmuiden Ver kunnen zo’n 5 miljoen huishoudens van energie voorzien, ruim twee keer zoveel als het park langs de kust.

De Vrije Horizon zegt dat op basis van dit onderzoek er geen 1,3 miljard euro aan meerkosten is, maar dat het juist 1 miljard euro oplevert. Behalve deze opbrengst is dit ook zeer gunstig voor het realiseren van doelstellingen in het Energie-akkoord. Het percentage energie wat opgewekt wordt uit windenergie zou namelijk omhooggaan van 16% naar 18%. D66- en CDA-kamerleden zeggen dat minister Kamp dit onderzoek niet kan negeren en zijn plannen moet heroverwegen.

Overstappen op duurzame energie
Wil jij ook meehelpen met het verduurzamen van Nederland? Dan helpt het om te kiezen voor duurzame energie. Volgens EasySwitch.nl is de CO2-uitstoot bij het opwekken van windenergie tot wel 50 keer lager dan bij “gewone” grijze energie. Er zijn tegenwoordig veel energieleveranciers die groene energie aanbieden. Met behulp van de vergelijker op EasySwitch kan je energie vergelijken en overstappen op de groenste energieleverancier met behulp van de filters bovenaan. Tot een aantal jaar geleden was het altijd zo dat je meer moest betalen voor duurzame, groene energie. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval dus steeds meer mensen kiezen hiervoor.

Groene energie voor ondernemers
Groene energie kan ook voor bedrijven een goede eerste stap zijn om te verduurzamen. Mochten zonnepanelen bijvoorbeeld nog buiten het budget vallen is het overstappen van energiecontract een goed begin. Met zakelijke energie vergelijken is, vanwege het hogere verbruik, nog veel meer te besparen dan bij particuliere energie. Dus overstappen op een groen zakelijk energiecontract is goed voor het milieu én voor de bedrijfsresultaten!

-Deze blogpost is een samenwerking met Overstappen.nl-

***
Afbeelding: maritiemnederland.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.