Winter? Zet je raam open!

Je raam openzetten in de winter? Het lijkt een vreemd advies als je duurzaam wilt wonen. Toch helpt dit juist om energie te besparen! Hoe zit dat?

Ingepakt wonen

Natuurlijk doe je er als ‘groenwoner’ alles aan om in de winter de warmte binnen te houden. Je hebt je huis goed ingepakt. Sowieso heb je overal dubbelglas en spouwmuurisolatie. En ook vloer en dak zijn goed geïsoleerd. Je hebt zorgvuldig je tochtstrips geplakt en waar je nog wat voelt, wordt de ‘tochthond’ voor de deurkier gelegd. Maar dit ingepakt wonen heeft ook nadelen.

Vocht in huis

Elk mens produceert vocht. Niet alleen bij het koken, wassen en douchen, maar juist ook door gewoon te ademen en te transpireren. Alles bij elkaar wel 10 liter per dag, voor een gezin. Al dat vocht blijft in huis hangen. Het verwarmen van vochtige lucht is veel lastiger, dan het verwarmen van droge lucht. Door dat vocht in de lucht gebruik je veel meer aardgas. Slecht nieuws voor je portemonnee en voor het milieu! Hoe los je dat op?

Zet open dat raam

Door elke dag te luchten wordt de vochtige lucht in huis snel afgevoerd. Tegelijkertijd komt verse drogere lucht je huis in. Het is voor de cv-ketel veel makkelijker om die droge lucht weer te verwarmen naar de door jou gewenste temperatuur. Hoe vreemd het ook klinkt. Juist door te luchten bespaar je energie. Misschien was je al gewend dit te doen op de slaapkamers. Maar ook de badkamer en woonkamer hebben voordeel bij een dagelijkse verfrissing. Doe dit dan wel op een moment dat de verwarming niet aan staat.

Luchtvochtigheid in huis kun je eenvoudig meten met een hygrometer.
Zorg dat het tussen de 40%-60% ligt.

Luchten en ventileren

Naast luchten is ook ventileren belangrijk. Het lijkt hetzelfde, maar dat is het niet. Ventileren is een maatregel die continu helpt. Met roosters in de ramen komt er de hele dag verse lucht je huis in. Voordat je isoleerde ging dat vanzelf, via kieren. Door de isolatie is dat verleden tijd.

Minder vocht heeft meer voordelen

Naast gasbesparing heeft ventileren en luchten nog meer voordelen. Het voelt in huis minder kil en het ruikt niet muf. Bovendien verbeter je het leefklimaat in huis. Door de luchtverversing is de kans op allergische reacties kleiner. In een droger huis hebben schimmels en huisstofmijt minder kans om te overleven.

Je kunt vocht ook beperken door je was buiten te drogen en te koken met de deksels op de pannen. Maak er ook een gewoonte van om na het douchen de badkamer goed te ventileren.

Zo kun je met een gerust hart extra genieten van je huis met dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Je woont zo niet alleen groener, maar ook gezonder!

Hoe ga jij om met luchtvochtigheid in huis? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Hoe-koop-ik.nl-

***
Afbeelding: NDSU Agriculture/North Dakota State University

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Bevriest de verwarming niet bij een geopend raam?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.