3 Energiebesparende maatregelen met een hoog rendement

Steeds meer woningeigenaren investeren in energiebesparende maatregelen. En dat is logisch, want hiermee kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Daarnaast draag je een steentje bij aan een beter klimaat. Welke energiebesparende maatregelen zijn het efficiëntst? Wij zetten drie maatregelen die veel besparing én geld opleveren voor jou op een rijtje!

1. Isolatie

Duurzaam wonen begint bij een goed geïsoleerde woning. Hoewel het isoleren van een woning een flinke investering is, brengt het wel een hoog rendement met zich mee. Een relatief goedkope ingreep is spouwmuurisolatie. Bij een hoekwoning van 65m2 kost het isoleren van de spouwmuur met isolatieschuim zo’n €1500,-. Daarna bespaar je direct tot 45 procent op de energiekosten per maand. Op die manier heb je deze investering binnen vier jaar terugverdiend. Een veel hoger rendement dan bij sparen. Met dakisolatie wordt er zelfs een rendement gemaakt van iets meer dan 400 euro per jaar. Gemiddeld betaal je tussen de €3.000,- en €4.000,- voor de isolatie van het dak. Ben jij van plan om minimaal twee isolatiemaatregelen te laten uitvoeren? Dan kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

2. Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nog steeds een slimme investering. Je draagt niet alleen een steentje bij aan een beter klimaat, je energierekening wordt er ook gelijk een stuk lager van. Daarnaast kun je nog tot 2023 gebruik maken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Uiteraard hangen de kosten en de opbrengst van zonnepanelen af van het aantal panelen dat je op je dak legt. Voor een set van zes zonnepanelen is de prijs per paneel zo’n €560,-. Goede zonnepanelen gaan maar liefst 25 jaar mee. Deze kosten verdien je gemiddeld terug in 6 tot 8 jaar tijd. Daarnaast kun je de 21 procent btw die je betaalt over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Dit levert je ook al snel een paar honderd euro op.

Lees tip:  Overheid stimuleert energiebesparen
zonnepanelen op het dak - Pricewise -Duurzaamheidskompas

3. Warmtepomp

Nederland moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen op een duurzame manier moeten gaan verwarmen. Voor mensen met veel spaargeld achter de hand is een warmtepomp dan een goede investering. De prijzen voor een waterpomp zijn heel divers en liggen ongeveer tussen de €4.000,- en €25.000,-. Een hybride warmtepomp is de goedkoopste warmtepomp. De kosten hiervan beginnen vanaf €5.000,- (inclusief ketel en installatie). De gemiddelde terugverdientijd van de warmtepomp ligt tussen de zeven en vijftien jaar. Dat klinkt misschien lang, maar je bespaart natuurlijk wel direct op de energiekosten. De CO2-uitstoot voor de verwarming en water daalt gemiddeld met zo’n 35 procent. Via de de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je een tegemoetkoming krijgen voor een warmtepomp.

Welke energiebesparende maatregelen ben jij voornemens om te treffen? Deel het in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Pricewice-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.