3 Tips om je woning te verduurzamen

Het milieu. Eén van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de dag.
Huishoudens zijn drukker dan ooit met het scheiden van afval, het recyclen van spullen en dagelijks verschijnt er wel iets in het nieuws over duurzaamheid. Niet te vergeten: de top van de wereld is nog steeds bezig met het optimaliseren van het plan rondom het klimaatakkoord.
Niet gek dat het onderwerp de gemoederen zo bezighoudt: onze nakomelingen moeten immers ook nog kunnen genieten van deze wereld.

Hoe? Te beginnen bij jou thuis. In dit artikel lees je een drietal tips, die ervoor kunnen zorgen dat jouw huis een stuk duurzamer en toekomst-proof wordt.

Tip 1: Zonnepanelen
Als je naar de daken van huizen kijkt, zie je ze steeds vaker liggen: zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen voorzien in jouw dagelijkse behoefte aan energie. Zo wek je zelf op wat je nodig hebt. Ten eerste is dit erg goed voor je portemonnee, je doet eenmalig een investering waar je heel lang van kunt profiteren. Ten tweede wordt het huis waarin je woont ook een stuk duurzamer en ook weer interessanter voor toekomstige kopers. Een win-win situatie, dus!

Tip 2: Kleine aanpassingen met een grote betekenis
Naast een behoorlijke investering zoals zonnepanelen, zijn er ook genoeg kleine aanpassingen die al een groot verschil kunnen maken. Gebruik bijvoorbeeld zo min mogelijk je droger en laat je kleding vaker drogen aan de lucht. Minder lang douchen, overstappen op ecologische schoonmaakmiddelen, zo min mogelijk voedsel verspillen en minderen met vlees zijn allemaal dingen die jouw leven en huishouden een stuk duurzamer maken. Vooral als je er een gewoonte van maakt, zeg, door één keer per week vegetarisch te eten, bespaar je al honderden liters water en verminder je je ecologische voetafdruk.

Tip 3: Raamdecoratie
Je leest het goed: je raamdecoratie. Een tip die je misschien niet zo snel verwacht. Een plissé gordijn van Veneta heeft bijvoorbeeld de functie om in de winter de warmte binnen te houden en de koude lucht buiten. In de zomer werkt het precies andersom; dan wordt de warme lucht juist buitengehouden en blijft het binnen koeler. Dit scheelt weer in stoken of juist elektrisch verkoelen. Volgens de berekening van de leverancier, kun je met een plissé gordijn top down bottom up tot wel €100,- per jaar besparen op je energierekening.

Welke maatregelen tref jij om je leven zo duurzaam mogelijk in te richten? Deel je tip in een reactie hieronder.

-Deze blogpost is een samenwerking met Veneta.com-

Bron afbeelding: Veneta.com (copyright)

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.