Duurzaam wonen? Isoleer met natuurlijke materialen

De eerste stap naar verduurzaming van je huis kan worden gemaakt door je huis goed te laten isoleren. Bij besparen op de energierekening denken mensen vaak het eerst aan het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen. Toch is het veel efficiënter om eerst een huis goed te isoleren en daarna pas andere maatregelen te treffen. Door je huis goed te isoleren is het mogelijk om de temperatuur altijd op een comfortabel niveau in te stellen. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, maar hoe kan je dit zo duurzaam mogelijk aanpakken?

Begin klein

Je hoeft niet meteen grootschalig te werk te gaan maar kunt ook klein beginnen. Dicht bijvoorbeeld alle naden en kieren in je huis. Heb je dit aangepakt? Dan kun je beginnen met andere vormen van isolatie.

Verschillende vormen van duurzame isolatie

Er zijn meerdere manieren om duurzame isolatie toe te passen in je woning. De meest lucratieve vorm is het aanbrengen van dubbel glas in de ramen van je woning als dit nog niet het geval is. Hiermee zorg je ervoor dat kou of warmte niet direct naar binnen trekt. Het aanbrengen van dubbel glas biedt een goede basis voor vloer-, bodem- en dakisolatie.

Raam isolatie

Ramen zijn dus één van de zwakste plekken in een huis als het gaat om isolatie, omdat ze namelijk makkelijk warmte doorlaten. Hoe groter de ramen des te meer warmte er verloren gaat. Bij het toepassen van dubbel glas blijft deze warmte behouden.

Vloerisolatie

Een andere manier van isolatie is het aanbrengen van vloerisolatie. Met een goed geïsoleerde vloer kun je per jaar behoorlijk besparen op je energierekening en zorgen voor warmere voeten. Als je wilt bepalen hoe je jouw vloer het beste kunt isoleren, is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er zich onder jouw vloer bevindt. Bij een kruipruimte zal er andere vloerisolatie nodig zijn dan wanneer je deze niet hebt. Laat je dus goed adviseren door een deskundige of er noodzaak voor bodemisolatie is.

Lees tip:  Hoe milieuvriendelijk is de elektrische fiets?

Bodemisolatie

Kruipruimtes zijn over het algemeen koude en vochtige ruimtes. Met alleen de vloer erboven te isoleren los je het probleem niet mee op. Je kan daarom het best de koude bodem van de kruipruimte afdekken met een isolerende laag waardoor de lucht erboven droger en warmer wordt. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid in huis af en verbetert het woonklimaat in de ruimten erboven.

Dakisolatie

Dakisolatie is ook een geschikte manier van isolatie. Aangezien ongeveer 30 procent van de warmte vanuit huis via je dak verloren gaat, kan het isoleren van je dak veel verschil maken.  Het aanbrengen van dakisolatie is zowel mogelijk aan de binnenkant als de buitenkant van het dakbeschot. Bij een plat dak is dit overigens alleen vanaf de buitenkant mogelijk.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is mogelijk op drie verschillende manieren, namelijk door middel van binnenmuur isolatie, buitenmuur isolatie of door een spouwmuurisolatie. Door het isoleren van de voorgevel krijg je het een stuk comfortabeler in huis en zul je daarnaast behoorlijk kunnen bespraken om de energierekening.

Foto: Takkenkamp Isolatie, Edwin van de Graaf

Er zijn dus meerdere manieren om je huis te isoleren. Bij elke techniek horen ook verschillende materialen. Om erachter te komen welk isolatiemateriaal het best isoleert kan er worden gekeken naar de R-waarde van het materiaal. Dit staat meestal op de verpakking vermeld. De regels is: hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatie. Naast een hoge isolatiewaarde van isolatiemateriaal, kun je ook rekening houden met het gebruik van duurzame materialen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn onder andere vlas, hennep en schapenwol.

Duurzame isolatie

Bij duurzaamheid staat het belang van het milieu centraal. Om je woning duurzaam te isoleren kun je ervoor kiezen zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen.

Natuurlijke isolatiematerialen liggen wat aanschafprijs betreft hoger in vergelijking met de traditionele isolatiematerialen. Maar er zijn er ook genoeg voordelen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn namelijk het minst belastend voor het milieu. Daarnaast kunnen de grondstoffen worden gewonnen zonder dat uitputting van de grond. Hennep en vlas bijvoorbeeld zijn erg geschikt om vocht mee te absorberen en bieden daarnaast een hoge weerstand tegen hitte en geluid. De vezels van deze materialen absorberen wel tien keer meer vocht dan materialen zoals glaswol.

Lees tip:  Zo voorkom je hoge energiekosten tijdens een warme zomer

In hoeverre is jouw woning geïsoleerd? Hoe maak jij de afweging tussen de verschillende vormen en materialen? Deel je reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Takkenkamp Isolatie-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.