Duurzaamheid in de meubelindustrie

Ook in de meubelindustrie is duurzaamheid een hot item. Dat zien we ook terug in ons dagelijks leven. Pacha Panels is een bedrijf dat een lijst bijhoudt van grote meubelleveranciers die circulariteit hoog in het vaandel hebben staan. Wat er nog meer gaande is binnen de sector lees je in deze blog.

Refurbishing van oudere meubels

Om te beginnen zijn er steeds meer bedrijven die refurbished meubels aanbieden. Wat refurbished meubels precies zijn? Dit zijn meubels die een tweede leven hebben gekregen. Oude of verouderde meubels zijn vaak nog in prima conditie of kunnen eenvoudig worden opgeknapt. Dat laatste doen de bedrijven die refurbished meubels aanbieden. Neem bijvoorbeeld een houten stoel met een stoffen zitplek. Het stof kan dan nog vervangen worden zodat het meubelstuk een make-over krijgt.

Refurbished meubels worden vaak dusdanig opgeknapt dat nergens nog aan terug te zien is dat het ooit oude of versleten meubels waren. Een duurzame oplossing om meubels een tweede leven te geven! Hoe langer je namelijk met een meubelstuk kunt doen, hoe duurzamer het is.

Upcyclen van oude meubels

Oude meubelstukken kunnen ook een inspiratiebron zijn voor een creatieve en duurzame oplossing voor een andere behoefte. Zo kun je bijvoorbeeld van de onderdelen van houten stoelen (of als geheel), wandrekken maken of een sieradenhouder van een verouderde bijzettafel. Laat je inspireren door DIY-ideeën op Pinterest en check ook het rubriek DIY op Duurzaamheidskompas voor duurzame meubels.

Materialen die niet opraken

Nog een voorbeeld van duurzaamheid in de meubelindustrie is het werken met zogenaamde biobased materialen. Dat zijn materialen uit de natuur die niet zomaar opraken. Neem bijvoorbeeld bamboe. Bamboe kan steeds opnieuw en snel aangroeien, waardoor het een waardevol en duurzaam grondstof is. Biobased materialen zijn vaak beter voor het milieu, maar dit is niet altijd het geval. Het is namelijk geen beschermde term. Wanneer een leverancier dit label gebruikt, zul je dus nog meer onderzoek moeten doen naar de materialen en de herkomst ervan.

Lees tip:  Autohuur als alternatief voor kopen van een auto

Kringloopwinkels

Een andere manier om meubels een tweede leven te geven zijn kringloopwinkels. Gelukkig brengen veel consumenten hun meubels naar kringloopwinkels. Dat is beter dan wanneer je een meubelstuk naar de sloop brengt. Soms ben je er simpelweg op uitgekeken, maar verkeerd het verder in goede staat! Ook fijn voor mensen met een kleinere portemonnee om de mogelijkheid te hebben leuke tweedehands meubels tegen goedkopere prijzen aan te kunnen schaffen.

De levensduur van een meubelstuk

Een meubelstuk met een langere levensduur is beter voor het milieu. Als een fabrikant veel waarde hecht aan het milieu, zal zij dus voor materiaal kiezen dat langer meegaat. Zo hoeft er niet steeds een meubelstuk bij gemaakt te worden, omdat het binnen korte tijd weer kapot is gegaan. Als consument kun je voor aanschaf onderzoeken in hoeverre een producent duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Vaak kun je op basis van keurmerken de mate van duurzaamheid volgen.

Waar let jij op bij het kopen/verkopen van meubels? Geef je mening in een reactie hieronder!

-Deze blogpost is een samenwerking met Twenty4-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.