Duurzame keuze bij het ouder worden: verhuizen of een traplift?
Steeds meer mensen willen oud worden in hun eigen huis. Het is fijn om ook op hoge leeftijd in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen en zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren in de maatschappij. Bovendien is het vinden van een nieuwe seniorenwoning tegenwoordig ook niet zo eenvoudig. Daarom is het vaak nodig om aanpassingen te doen in huis. Denk aan het plaatsen van veiligheidsbeugels in de badkamer, het verwijderen van drempels tussen verschillende vertrekken en misschien zelfs het laten plaatsen van een traplift. Je kunt je afvragen wat nu eigenlijk duurzamer is: verhuizen op hoge leeftijd of aanpassingen treffen in huis?
Een verhuizing betekent vaak ‘veel verhuizingen’
Om te beginnen is het belangrijk om te beseffen dat een verhuizing niet alleen gaat om de verhuis-impact van één huishouden. Een verhuizing van de één, betekent meestal ook de verhuizing van anderen. Alle verhuis- en verbouwingsactiviteit van die keten bij elkaar opgeteld, kunnen een grote voetafdruk op onze aarde betekenen. Denk alleen al aan het aantal verhuiswagens dat hierdoor de weg op gaat. Gelukkig zijn ook in de verhuissector steeds vaker duurzame(re) keuzes te maken. Zoals het gebruik van milieuvriendelijk verhuismateriaal, CO2 compensatie door het verhuisbedrijf en het inzetten van elektrische verhuiswagens.
Milieubewust opknappen en verbouwen
Een nieuw likje verf hier en een behangetje daar; vrij gewone handelingen om een nieuw huis als ‘thuis’ te laten voelen. Vaak blijft het niet bij dit soort standaard ingrepen bij het betrekken van een nieuwe woning. De huizen van ouderen zijn bijvoorbeeld vaak onderhevig aan achterstallig onderhoud, waar nieuwe bewoners gelijk iets aan willen doen. Ook kan iemand er zomaar voor kiezen om een recentelijk geplaatste keuken te laten vervangen. Bijvoorbeeld door iets naar hun eigen smaak.
Afgezien daarvan kunnen degenen met een milieubewuste mindset ook veel kansen zien in een verhuizing. Het is bij uitstek een moment om een bestaand huis te verduurzamen en de impact van een huishouden op het milieu te minimaliseren. Denk bij een eventuele verbouwing ook aan het toepassen van alternatieven voor aardgas, het verbeteren van de isolatie met spouwmuurisolatie en het plaatsen van dubbel glas, het moderniseren van een ventilatiesysteem en aan het gebruik van zonne-energie als warmtebron.
Duurzame aanpassingen in huis ook een optie
Kom je tot de conclusie dat thuis blijven wonen voor jou of je dierbare een beter alternatief is dan verhuizen? Dan kun je eventuele noodzakelijke aanpassingen in huis ook duurzaam aanpakken. Qua materiaal en impact op het milieu. Bovendien hoeven deze ingrepen niet groot te zijn om te zorgen voor meer comfort en veiligheid in huis.
Anders dan vaak wordt gedacht, hebben we het bij de plaatsing van een comfortabele traplift niet over een ‘grote verbouwing’ met veel middelen, sloopwerk en mankracht. Een traplift plaatsen is vrijwel zo gepiept. Iemand komt de trap opmeten, de traplift wordt in een gespecialiseerde en efficiënt ingerichte werkplaats in Nederland geproduceerd, en enkele weken later binnen enkele uren zonder al te veel gedoe, op uw trap gemonteerd. Daarin zijn de trapliften van TK Home Solutions van hoge kwaliteit. De levenslange garantie op een nieuwe traplift onderschrijft de duurzaamheid van het product.
Traplift: energiezuinig in gebruik
Een traplift zorgt voor jarenlang comfort en de energiekosten zijn laag. Een gedetailleerde berekening van trapliftproducent TK Home Solutions, laat zien dat de energiekosten van de modernste traplift (afhankelijk van uw energiecontract) nog geen €10 per jaar hoeven te zijn. Bij deze berekening gaan ze uit van gemiddeld 5 ritjes van beneden naar boven en weer terug,
De berekening hebben we toegepast op de S200 traplift van TK Home Solutions, die wordt aangesloten op het standaard stroomnet. Deze traplift verbruikt 5,7 Wh voor een opwaartse rit en voor een rit naar beneden 1,9 Wh. We gaan ervan uit dat iemand een traplift voor 5 ritjes per dag op en neer naar een andere verdieping gebruikt. Dat komt neer op slechts 13,9 kWh verbruik per jaar. Daarnaast staat een traplift natuurlijk ook altijd op stand-by, waarvoor 31,5 kWh per jaar wordt verbruikt. Wanneer we het verbruik van een traplift vergelijken met het gemiddelde verbruik van 2900 tot 3000 kWh stroom per jaar per huishouden in Nederland, dan kan het energieverbruik van een traplift minimaal worden genoemd.
Zou je het plaatsen van een traplift overwegen ten op zichte van verhuizing? Waarom wel of niet? Deel je reactie hieronder!
-Deze blogpost is een samenwerking met TK Home Solutions-