Kunststof kozijn: hot or not?

Door de bouw van ons huis, verdiep ik me de laatste steeds meer in allerlei onderwerpen rondom bouwen en verbouwen. Kozijnen zijn daar een wezenlijk onderdeel van. Nu worden er standaard kozijnen geleverd bij een nieuwbouw huis. Vaak zijn dat houten kozijnen die goed isoleren en een sfeervolle uitstraling hebben. Prima keuze, mits een goed milieu- en politie keurmerk uiteraard. Maar hoe zit het met kunststof kozijnen? Meer dan eens zie je mensen voor deze PVC kozijnen gaan, ook als het gaat om het kiezen van een schuifpui (check schuifpui kopen voor meer info). Meer over kunststof kozijnen verder in deze blog.

Gemaakt van PVC

Kunststof kozijnen worden vervaardigd van polyvinylchloride (PVC). De soort plastic kozijnen staan er om bekend onverwoestbaar te zijn. Het materiaal is recyclebaar en kan gemakkelijk 50 jaar meegaan zonder enig onderhoud. Daarnaast heeft het een hele gunstige isolatiewaarde, waardoor je energie kunt besparen. En houd je niet van doorsnee witte kozijnen? Kunststof kozijnen zijn er in verschillende kleuren en soms structuren (houtnerf) te verkrijgen.

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde van kozijnen wordt geduid als de U-waarde (W/m2k. Hoe lager dit cijfer, hoe beter de isolatie. Als je kijkt naar het type kozijn, dan scoort het PVC kozijn het allerhoogst met een U-waarde tussen 1-2 W/m2k. Houten kozijnen hebben een U-waarde van 2,4 W/m2k en voor aluminium ligt dit tussen de 1,8 en 2,7 W/m2k. Kunststof kozijnen steken dus met kop en schouders boven de andere soorten kozijnen. Uiteraard haal je het beste rendement uit een combinatie met PVC kozijnen én HR-glas.

Lees tip:  Kunststof kozijnen: een duurzame keuze

Combinatie kozijn met glas

HR-glas is iets anders dan dubbelglas. Het verschil zit ‘m in dat HR een coating heeft waardoor de isolatiewaarde hoger ligt. Tegenwoordig heb je zelfs HR+++. Bij HR+++ wordt er geen lucht, maar gas als spouwvulling gebruikt. Ook bestaat HR+++ uit drie glasplaten. De kosten voor deze glazen zijn beduidend hoger, maar er treedt geen warmteverlies op. En dat zie je weer terug op je energierekening.

Prijs kunststof kozijnen

De uiteindelijke prijs die je betaald voor PVC kozijnen, hangt erg af van de afmetingen en welk type glas je gebruik. Ook het soort raam (zit er een kiep-systeem in of is het een vaste raam?) speelt hierin een rol. Om een indicatie te geven: voor een kozijn van 180 x 120 ben je ongeveer 200 euro kwijt. Daar komen dan nog eens tussen de 100-150 euro aan glazen bij. Totaalprijs voor een raam van 180 bij 120 komt dan uit 300-350 euro. Door offertes op te vragen bij verschillende leveranciers, kun je de prijs-kwaliteit voor jezelf vergelijken.

De voordelen van kunststof kozijn op een rij

  1. Kunststof rot niet
  2. Kunststof is vochtwerend
  3. Kunststof is makkelijk schoon te houden
  4. Kunststof  gaat lang mee zonder onderhoud (wel 50 jaar!)
  5. Kunststof is er in allerlei kleuren, diktes, structuren (bv. houtnerf),etc.
  6. Recyclebaar

Heb jij ervaring met PVC kozijnen of heb je recent nieuwe kozijnen laten zetten? Deel je ervaring hieronder!

-Deze blogpost is mogelijk gemaakt door kunststofkozijn.net-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Sinds er keuze bestaat in uitvoering van kozijnen van kunststof, is dit een extra argument om ervoor te kiezen, vooral ook omwille van de uitstekende combinatie met de modernste isolatiemethoden. Wij zijn er ook voor gegaan voor onze nieuwe schuifpui alhoewel aluminium daarvoor meer voor de hand lag. We zijn heel blij met onze keuze.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.