Zakelijk elektrisch rijden aantrekkelijker

In Nederland zijn er ruim één miljoen leaseauto’s op de weg. Hiervan zijn grofweg 850.000 auto’s zakelijk. Momenteel zijn dit vooral benzine auto’s die gezamenlijk dus voor een hoop extra CO2 uitstoot zorgen.
In 2020 zal er een grote slag worden geslagen om het aantrekkelijk te maken voor ondernemers en medewerkers die een auto hebben van de zaak om over te stappen naar elektrisch rijden.

Schaf je een elektrische auto aan, dan betaal je tot eind 2024 geen wegenbelasting. Volledig elektrische auto’s krijgen 100% vrijstelling hiervan en hybride auto’s 50%.


In 2050 wil de overheid alleen nog maar schone auto’s in het land hebben. Om dit te stimuleren wordt elektrisch rijden de komende jaren door de regering flink beloond. Dit maakt het voor particulieren en het zakelijke segment interessant om zo snel mogelijk over te stappen naar duurzame auto’s. Maar wat maakt zakelijk elektrisch rijden zo interessant?

Vrijstelling voor de wegenbelasting

Schaf je een elektrische auto aan dan betaal je in ieder geval tot eind 2024 geen wegenbelasting. Volledig elektrische auto’s krijgen 100% vrijstelling hiervan en hybride auto’s 50%. Dit is een grote stimulans voor de zakelijke wereld om te kiezen voor elektrisch rijden. Dit geeft een duidelijk financieel voordeel boven benzine auto’s.

Lage bijtelling voor privé kilometers

Rijd je een zakelijke auto dan wordt er een percentage van de waarde van de auto bij je belastbaar inkomen opgeteld voor de privé kilometers die je rijdt. Bij benzine auto’s in dit 22% maar voor een elektrische auto is dit in 2020 slechts 8%. Dit zou dus enkele duizenden euro’s aan belastbaar inkomen kunnen schelen wanneer je een vrij nieuwe of dure auto rijdt.

Gouden combinatie met financial lease

Het is geen geheim dat leasen voor bedrijven veel aantrekkelijker is dan kopen. Door het steeds populairder worden van financial lease kunnen bedrijven gebruik maken van alle aftrekposten wanneer zij kiezen voor een elektrische auto.

Bij financial lease komt de auto altijd als kostenpost op de balans te staan en staat de auto ook op de bedrijfsnaam. Hierdoor mag het bedrijf ook de BTW terugvragen van de belastingdienst. Wordt er ook nog gekozen voor een elektrische auto dan krijg je als bedrijf ook nog vrijstelling van wegenbelasting en wordt de lage bijtelling gehanteerd.
Het zakelijk financial leasen van een bedrijfsauto is dus een gouden combinatie met duurzaam rijden.

Breder aanbod van elektrische auto’s

Een jaar of 2 geleden waren en nog maar weinig elektrische leaseauto’s beschikbaar. En was dit wel het geval dan was of die actieradius erg klein of de auto niet aantrekkelijk voor zakelijk gebruik.

In 2019 zag Nederland hier een grote verandering in. De Tesla Model 3 is als zakelijke leaseauto namelijk de meest geleasede van Nederland. Met de introductie van de zakelijk interessante Audi e-tron (actieradius van 400km) en een scala van nieuwe elektrische auto’s die in 2020 komen wordt het alleen maar aantrekkelijker en eenvoudiger om elektrisch te rijden. Denk aan de: Volkswagen e-Golf en ID.3, Kia e-Niro, Hyundai e-Kona, Skoda CITIGO, Renault Zoe en ga zo maar door. De actie radius wordt steeds groter, opladen wordt steeds sneller en de keuze wordt steeds breder en betaalbaarder.

50.000 laadpunten in Nederland

Waar het (snel) opladen van de auto vroeger een enorm knelpunt vormde is dit nu niet meer het geval. Met ruim 50.000 elektrische laadpunten kan er in heel Nederland eenvoudig elektrisch getankt worden. Hiervan zijn een groot aantal snel-laadpunten. Het wordt ook steeds eenvoudiger om thuis een laadpunt aan te vragen. Met een zakelijke (elektrische) leaseauto hoeven ondernemers zich dus nooit zorgen te maken dat zij hun lange afstanden niet op een normale manier kunnen afleggen.

Met al deze positieve ontwikkelingen bij elkaar is het dus zeer aannemelijk dat duurzame auto’s een flinke opmars zullen maken de komende jaren. Bijna 60% van de Nederlandse autobezitters geeft al aan in de komende twee jaar elektrisch te willen rijden. Door het brede aanbod, de steun van de overheid en de bereidheid hiervoor kijken wij uit naar een duurzamer Nederland op het wegdek.

-Deze blogpost is een samenwerking met Zakelijkleasen.nl-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.