Zo verleng je de levensduur van sloten

Sloten hebben vaak een beperkte levensduur. Slotenmakers Hoofddorp geeft in deze blog tips om de levensduur van je sloten te verlengen.

Het einde van de levensduur van een slot is bereikt wanneer deze kapot of verouderd is. Een verouderd slot moet vervangen worden omdat deze niet meer tegen de laatste inbraakmethodes beschermt. Het slot functioneert dan nog wel. Echter doordat inbrekers nieuwe manieren hebben verzonnen om sloten open te krijgen, biedt deze niet meer de vereiste mate van beveiliging.

Om slijtage zo lang mogelijk uit te stellen kun je het beste op het moment van aankoop voor de allerbeste sloten kiezen. Een belangrijke graadmeter hierin is het SKG keurmerk. Een slot met een SKG keurmerk van drie sterren heeft niet alleen een langere levensduur en beschermt het beste tegen inbraken. Ook zijn deze sloten van een hoge kwaliteit en zullen daardoor niet snel kapot gaan.

Veelvoorkomende problemen bij sloten

Met hoogwaardige sloten, zullen zich niet veel problemen voordoen. Toch zijn er altijd dingen die kunnen gebeuren waardoor een slot niet (goed) meer functioneert. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een sleutel plotseling niet meer gedraaid kan worden of dat de sleutel wel draait maar het slot de deur niet meer vergrendelt. Een ander veelvoorkomend probleem in het koude Nederland zijn vastgevroren sloten. Er zijn echter bepaalde handelingen die je zelf kunt doen waarmee deze problemen voorkomen kunnen worden en hiermee de levensduur van een slot kunt verlengen.

1.       Kopieer enkel originele sleutels

Het vaak voorkomend probleem met een slot is dat men de sleutel niet meer in het slot kan draaien. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt het probleem echter niet veroorzaakt door het slot maar de sleutel die gebruikt wordt. Deze kan namelijk door veelvuldig gebruik beschadigd of versleten zijn. Hierdoor past de sleutel vervolgens niet meer goed in de cilinder van het slot.

recode.net lock

Een manier om dit probleem te voorkomen is door enkel originele sleutels te kopiëren. Ieder huishouden kopieert sleutels zodat alle gezinsleden een exemplaar bij zich kunnen dragen. Door een originele sleutel van het slot achter te houden om te kopiëren zorg je ervoor dat de kopie sleutels zo goed mogelijk op het origineel lijken. Wanneer een gebruikte of gekopieerde sleutel gekopieerd wordt zal deze namelijk steeds meer afwijkingen vertonen.

2.       Onderhoud je slot onderhouden 

Wanneer opgemerkt wordt dat een sleutel niet meer gemakkelijk te draaien is als voorheen dan kan men zelf met onderhoud toekomstige problemen voorkomen. Spuit bijvoorbeeld een smeermiddel voor sloten in het slot zodat het mechanisme weer soepel functioneert. Ook bij een vastgevroren slot kan een smeermiddel een oplossing bieden.

3. Roep op tijd de hulp van een slotenmaker in

Stel dat geen van deze maatregelen het probleem oplossen dan je nog altijd de hulp van een slotenmaker inroepen. Bij een probleem waarbij een slot niet vergrendeld, maar waarbij de sleutel wel gedraaid kan worden, kun jebijvoorbeeld het advies van een slotenmaker inwinnen. Dit duidt namelijk op een probleem met het mechanisme en kan in sommige gevallen nog te repareren zijn. Zo hoef je niet meteen een nieuwe slot aan te schaffen en kun je langer voordeel hebben van sloten.

-Deze blogpost is een samenwerking met Slotenmakers Hoofddorp-

***
Afbeelding: Recode.net

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

5 Comments

 1. Sloten kunnen beter niet te oud zijn. Ik heb na twee inbraakpogingen geïnvesteerd in nieuw hang- en sluitwerk. Nieuwe sloten hebben ook meer mogelijkheden en zijn beter bestand tegen de steeds gewiekster wordende inbrekers.

 2. Bedankt voor de tips, mijn slot gaat een stuk soepeler open!

 3. Mijn zus heeft weleens de fout gemaakt om haar sloten niet goed te onderhouden. Op een dag kon ze niet meer door de voordeur naar binnen om dat haar slot roestig was geworden. Door deze in te sprayen had ze het makkelijk kunnen voorkomen. Maak deze fout dus niet..

 4. Bedankt voor deze handige tips. Dat je enkel originele sleutels moet kopiëren, snap ik. Ik doe dat dan ook meteen wanneer ik een nieuw slot heb gemonteerd, op het moment dat de sleutel nog geen beschadigingen heeft opgelopen. Goed dat dit artikel mij eraan herinnert dat ik wat vaker mijn sloten moet onderhouden. Wat extra smeermiddel af en toe kan geen kwaad.

 5. Bij sloten aan de buitenkant van uw woning is het van belang dat deze bestendig zijn tegen pogingen tot inbraak. Vooral voordeuren zonder inbraak-bestendige sloten krijgen vaak de voorkeur van inbrekers, omdat deze snel te openen zijn – sneller dan u waarschijnlijk verwacht! Een investering in goede sloten vandaag kan u dan ook een hoop geld besparen uiteindelijk. Welkt type slot u het beste kunt laten plaatsen is dan ook sterk afhankelijk van de vernomen dreiging van inbraak – denk hierbij aan de wijkveiligheid, maar ook aan hoe toegankelijk uw deur of raam is voor buitenstaanders. Om de gebruiker een informatieve keuze te laten maken wat betreft het plaatsen van een nieuw slot is het Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) in het leven geroepen. Deze onafhankelijk instelling waarborgt met hun certificaten de kwaliteit van sloten, en geeft met name aan hoe lang het een inbreker duurt om het slot te forceren. Elk slot is namelijk te forceren mits er genoeg tijd is! Echter, onderzoek (en ervaring) toont aan dat alleen al het plaatsen van stevige sloten een afschrikwekkende werking heeft tegen inbrekers.

  Sloten met het SKG keurmerk worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1 SKG ster: sloten met dit keurmerk worden gelabeld als standaard inbraakwerend en zijn 3 minuten bestand tegen poging tot inbraak. Dit klinkt heel weinig, maar is genoeg om de meeste inbrekers buiten de deur te houden!
  2 SKG sterren: dit type sloten zijn zware sloten en zijn ook 3 minuten bestand tegen inbraak. Daarnaast zijn ze zelfstandig inbraakwerend.
  3 SKG sterren: Deze zeer zware sloten zijn 5 minuten zelfstandig inbraakwerend.

  Van belang is dat deze sloten op stevige deuren worden gezet. Een zeer zwaar slot heeft namelijk weinig nut als de deur verrot of verzwakt materiaal zijn.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.