Zo voorkom je hoge energiekosten tijdens een warme zomer

Het is de afgelopen tijd vrij koel gebleven. Maar een grote irritatie tijdens de zomer is toch wel de warmte die een woning bijna onleefbaar maakt. Hier kun je op inspelen door een airconditioning aan te schaffen. Maar het is een vrij prijzige aanschaf en je merkt het gebruik snel genoeg aan je energierekening. Gelukkig kun je zelf al veel doen om de warmte buiten je huis te houden. We geven je een aantal tips die je kunnen helpen om je woning zo comfortabel mogelijk te maken tijdens een hete zomer.

Buitenhouden van warmte

Door de ramen en deuren overdag gesloten te houden, kan er geen warme lucht de woning binnendringen. Open de ramen in de vroege ochtend of late avond, wanneer de lucht is afgekoeld. Daarnaast zet ook alle deuren in de woning open, zo tocht het even door.

Extra tip: Zet een ventilator in de deuropening met de blaasstand naar binnen. Hierdoor zorg je voor extra verkoeling in je woning!

Wanneer zonnestralen de ramen van het huis bereiken kan het heel erg warm worden. Zorg er dan voor dat tijdens de warme uren ook de zonwering naar beneden is. Opties voor zonnewering zijn: rolluiken, screens en zonneschermen.

Vermijd apparatuur dat verwarmt

Televisies, computers, ovens; allemaal apparaten die in de woning die veel hitte produceren waardoor de temperatuur in huis kan doen stijgen. Probeer zo min mogelijk verschillende apparaten tegelijkertijd aan te zetten. Ga hier in ieder geval bewust mee om. Door bijvoorbeeld een keer te BBQ’en in plaats van het kookstel te gebruiken.

Raamdecoratie tegen warmte

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook met normale raambekleding kun je al een boel warmte tegenhouden. Bijvoorbeeld als je kiest voor lichte stoffen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. De lichte kleur weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon en de bijkomende warmte. Daarnaast is een dubbele laag ook geen overbodige luxe in het warme getijde, hierdoor kan je spelen met lichtinval, inkijk en uitzicht, de warmte blijft tussen het raam en de eerste laag raamdecoratie en tussen de tweede laag raamdecoratie hangen.

vrouw die bij het raam zit en deslimme screens bedient via een app
Copyright Smartblinds.nl

Ook zijn er vele soorten verkoelende raamdecoratie, bijvoorbeeld shutters en plisségordijnen. De allerbeste manier om je binnenklimaat te reguleren door middel van raamdecoratie is met slimme rolgordijnen. In combinatie met smart home laat je je rolgordijnen namelijk reageren op weersinvloeden van buitenaf. Schijnt de zon volop naar binnen? Dan gaan je elektrische rolgordijnen automatisch omlaag. Op deze manier heb je altijd de controle. Ook als je zelf niet thuis bent. Wil je echt alle zon en zoveel mogelijk warmte blokkeren? Dan raden we aan om voor elektrische verduisterende rolgordijnen te gaan.

Verkoelen met groen

Groen werkt verkoelend, het wordt veroorzaakt door twee factoren: schaduw en de verdamping van water. Hoe sterk het verkoelend effect van beide factoren is, hangt in de eerste plaats af van de hoeveelheid planten: hoe meer groen, hoe meer verkoeling. Vooral loofbomen zijn interessant omdat ze in de zomer bladerrijk zijn, maar in de winter hun bladeren verliezen en de zon dan ongehinderd de woning binnenlaten. Je kunt ook een groenscherm optrekken door middel van een klimop of leiplanten. Met klimop op de muren zal de verdamping van het vocht in de planten ervoor zorgen dat de temperatuur van de muren lager ligt dan die van de lucht. Als laatste hebben we groendaken, die zorgen ervoor dat de warmte met vertraging aan het platte dak wordt afgegeven.

Isoleren tegen de warmte

Een zeer efficiënt middel om de temperatuur van de diverse wanden en dan vooral van het dak en de muren in de zomer te beperken, is die te isoleren. Naast een warm huis in de winter, zorgt isolatie ook voor dat je huis in de zomer koeler blijft, want de isolatielaag houdt de warmte buiten. Dat betekent dat je door goede isolatie het hele jaar bespaard op energiekosten!

Hoe houd jij je hoofd en huis koel in de zomer? Deel je tips onderin de comments!

-Deze blogpost is een samenwerking met Smartblinds-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.