Nederland is een land waar het erg veel waait. Dus rij je naar de Randstad of het noorden dan is de kans heel groot dat je voorbij een aantal windmolens komt. En dat is heel erg goed, want als we de aarde lang mee willen laten gaan zullen we moeten investeren in groene energiebronnen. Je staat er vaak niet bij stil, maar er zit een hele techniek in zo’n ding. Wij leggen het aan de hand van een infographic aan je uit.
Windenergie is eigenlijk niets nieuws. In het oude Perzië werd er al meel gemaald met hulp van windmolens en Columbus had Amerika nooit ontdekt als hij geen boot had die op windenergie voer. Stroom opwekken doen we er nog niet heel erg lang mee, maar het is wel een goede duurzame bron van energie opwekken.
Een windmolen is eigenlijk een (hele grote!) omgekeerde ventilator. In plaats van energie omzetten in wind, zet hij wind om in energie. Niet elke molen wekt evenveel op, dat hangt af van zijn locatie. Scandinavië en de Noordzee zijn perfecte plekken voor een windmolen. Op een goede plek kan hij wel 7,5 miljoen kilowattuur per jaar opleveren! Een gemiddeld Nederland huishouden verbruikt ongeveer 2980 kWh per jaar, dus van één windmolen kunnen ruim 2500 huishoudens van stroom worden voorzien.
Een windmolen bestaat uit drie hoofdonderdelen:
- De rotor
- De mast
- De gondel
De rotor
Met de rotorbladen (1) wordt de wind opgevangen. Bovenop de molen zit een windvaantje dat automatisch in de richting draait waar het het hardst waait. Zo behaalt de molen altijd het maximale rendement. De rotorbladen werken hetzelfde als de vleugels van een vliegtuig. Ze compenseren zwaartekracht met omhoog gerichte kracht. De rotorbladen zijn te verstellen en kunnen worden aangepast aan de windsterkte. De energie die ermee wordt opgevangen wordt omgezet in een draaiende beweging van de as.
De gondel
De meeste apparatuur van een windmolen bevindt zich in de gondel (2). De energie die de as (3) doet draaien zet een generator (4) om tot elektriciteit. De generator is eigenlijk niets minder dan een hele grote dynamo die stroom opwekt met magneten. Er zit in de gondel ook een tandwielkast (5) die ervoor zorgt dat alles wordt versneld en een transformator die de spanning naar het goede niveau brengt. Een transformator zet de lage spanning van de windmolen om tot hoogspanning: 3 tot 50 kilovolt. De opgewekte spanning is in de eerste instantie namelijk te laag voor ons stroomnet.
De mast
In de mast (6) lopen vanaf de gondel hoogspanningskabels (een kabel gebruikt voor het vervoeren van hoge spanning) naar beneden. De molen zelf is aangesloten op de dichtstbijzijnde kabel van de netbeheerder. Via een knip lopen er weer kabels naar het inkoopstation.
Een windmolen begint bij 12 kilometer per uur te draaien. Er wordt door een controller (7) gecontroleerd of de molen niet te hard gaat. Vanaf 90 km/h gaat de noodrem (8) erop en stopt de molen uit veiligheid.
Nederland
In Nederland staan nu ongeveer 2000 windmolens en in de Noordzee staan twee grote windmolenparken. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de helft van de groene stroom in Nederland. De komende jaren word in Europa nog flink geïnvesteerd in windmolenparken. Wil je stroom afnemen die afkomstig is van windenergie? Bij UnitedConsumers ben je altijd verzekerd van 100 procent groene windenergie.
Deze informatie is een gesponsorde bijdrage van UnitedConsumers