Zonnepanelen: de oplossing voor het energietekort?

Als er de laatste tijd iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat we in Nederland te maken hebben met een tekort aan energie. Het is bijvoorbeeld niet voor niets dat de prijzen de lucht in schieten. Dit staat met elkaar in verband. En dus is er op dit moment meer aandacht dan ooit tevoren voor potentiële alternatieven. Aangezien er daar al aardig van wat in gebruik zijn, is het makkelijk om de aandacht hierop te richten. Een van de potentiële ‘oplossingen’ voor het energietekort zijn zonnepanelen.

Waarom zijn zonnepanelen de toekomst?

In verschillende opzichten is het niet vreemd om zonnepanelen de toekomst te noemen. Er zijn namelijk simpelweg een groot aantal voordelen van toepassing, waar mensen precies naar op zoek zijn. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

  • Eigen energievoorziening: Het regelen van je eigen energievoorzieningen levert simpelweg een prettig gevoel op. Je weet dat je niet afhankelijk bent van anderen om aan het grootste gedeelte van je energie te komen. Dit is iets waar veel mensen toch wel degelijk naar streven. Je hebt dan ook veel minder last van de stijgende energieprijzen. Op het moment dat je je zonnepanelen hebt aangekocht, ben je hier een heel stuk minder afhankelijk van.
  • Korte terugverdientijd: Daar komt nog bij dat er tegenwoordig sprake is van een steeds kortere terugverdientijd. Dit is een term die vooral aan het begin van de opkomst van de zonnepanelen nog erg relevant was. De terugverdientijd betrof destijds nog een flink aantal jaar. Hierdoor was het een serieuze investering, waar je pas op een later moment financieel de vruchten van ging plukken. Dit is nu wel anders. Dankzij dalende aanschafkosten en stijgende rendementen is de terugverdientijd een heel stuk korter. Al snel maak je winst op deze investering.
  • Terugleveren mogelijk: Wist je bovendien dat het mogelijk is om de stroom terug te leveren aan het stroomnetwerk? Er zijn altijd momenten waarop je stroom opwekt terwijl je het niet meteen nodig hebt. In plaats van dat dit verloren gaat, lever je het gewoon terug aan je energieleverancier. En uiteraard doe je dit niet gratis. Je stroommeter telt terug op het moment dat je dit doet. Zo is het zelfs mogelijk dat je aan het einde van de rit geld terugkrijgt op de energierekening.
  • Milieuvriendelijk: Tot slot is een investering in zonnepanelen een investering in een duurzame toekomst. We ervaren inmiddels met z’n allen dat het klimaat snel aan het veranderen is. De stijgende temperaturen liegen er niet om. Zeker in Nederland zitten we niet te wachten op de mogelijke gevolgen daarvan, zoals een stijgende zeespiegel. Wanneer je een steentje wilt bijdragen aan de oplossing, dan is het plaatsen van zonnepanelen een goede manier om dit te doen.

Tegenwoordig zijn de zonnepanelen glas-glas erg populair. In combinatie met een optimizer voor zonnepanelen leveren ze een zeer hoog rendement op. Bovendien is de garantie op dit type zonnepaneel hoog. Leveranciers hebben bijzonder veel vertrouwen in de levensduur.

Is dit een type zonnepaneel dat jij ook zou overwegen? Deel je mening in een reactie hieronder.

-Deze blogpost is een gesponsorde samenwerking met ESTG, distribiteur in duurzame energieproducten-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.