Zonnepanelen en het kikkerklimaat
Veel Hollandse huiseigenaren zijn nog sceptisch over het nut van zonnepanelen. Volgens hen is dat meer iets voor Zuid-Europese landen, als Italië, Spanje en Portugal. Hebben ze gelijk? Zijn zonnepanelen en ons grimmige wisselende kikkerklimaat wel zo’n goede combinatie?
Zon en licht
Bij het woord zonnepanelen denk je al snel aan een strak blauwe lucht, felle zon en een hoge temperatuur. Logisch dat veel huiseigenaren op voorhand denken dat het klimaat in Nederland niet zo geschikt is voor zonnepanelen. Ons weerbeeld is wisselvallig, met regen, bewolking en soms zon.
Ook de gemiddelde temperatuur ligt fors lager dan in Zuid-Europa.
Dan is het goed te weten dat cellen in een zonnepaneel gemaakt zijn voor het opvangen van licht en niet per se van zonlicht. De naam lichtpanelen zou beter zijn dan zonnepanelen.
Licht is er altijd
Voor zonnepanelen is daglicht voldoende. Je hebt de felle zon niet nodig. Ook bij bewolkt weer vangen de panelen voldoende licht op om stroom te produceren. Zo werken zonnepanelen in alle seizoenen: niet alleen in de zomer, maar ook in de lente, herfst en winter.
Natuurlijk geldt dat als er meer licht is er ook meer opbrengst is. Daar heeft het zomerseizoen een voordeel. Maar dat zonnepanelen in de winter minder stroom leveren, komt vooral omdat er per dag minder licht uren zijn. En niet omdat het in de winter kouder is. Zonnepanelen werken dus het hele jaar door.
Te veel zon niet goed
Te veel zon op het zonnepaneel is niet goed. Dat klinkt vreemd, maar zonnepanelen werken optimaal bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Worden de panelen warmer dan loopt het opwekvermogen terug. Bij elke graad warmer daalt dat vermogen met een 0,5%. Daarom zijn eigenaren van zonnepanelen blij met een frisse wind in de zomer; het zorgt voor een natuurlijke koeling.
Optimaal rendement
Voor je zonnepanelen koopt is het goed om niet alleen op prijs van zonnepanelen te letten; er zijn meer belangrijke zaken. Wat is de hellingshoek van je dak? Leg de panelen tussen 30 en 40 graden t.o.v. de zon. Dan hebben ze maximaal profijt van het beschikbare licht. Leg ze ook zo dat ze maximaal profiteren van de boog van de zon. Natuurlijk is een Zuid-richting optimaal. Maar ook op Zuidwest en Zuidoost zijn goede opbrengsten te halen. Daar speelt ook de kwaliteit van de zonnecellen in het paneel een belangrijke rol. De betere zonnepanelen halen meer opbrengst uit licht en hebben minder last van terugloop van het rendement. Zo kun je ook op jouw dak een prima producerende elektriciteitscentrale laten installeren.
-Deze blogpost is een samenwerking met Hoe-koop-ik.nl-
***
Afbeelding: generation819.com