Kies jij ook voor zonnepanelen op je dak?

Kon je daken bekleed met zonnepanelen op één hand tellen? Nu zijn er steeds meer huishoudens die zelfstandig zonne-energie opwekken. Naast andere vormen van duurzame energie, zijn zonnepanelen steeds meer in opmars en op weg om mainstream te worden.

Zelf zitten we middenin een oriënterende fase als het gaat om zelf opwekken van zonne-energie. We hebben recent een nieuwbouw huis gekocht dat momenteel gebouwd wordt. Als alles via plan verloopt, dan krijgen we ergens in de zomer van volgend jaar de sleutels. Een spannend moment dat nog erg ver weg lijkt. Uit ervaring weet ik dat tijd vliegt (vooral met drie kinderen en drie banen 😉 )

Eigen groene energie opwekken met zonnepanelen

Ik en mijn partner zijn al aan het nadenken hoe we ons nieuwe huis straks nog duurzamer kunnen maken. Nieuwbouw betekent vaak dat er al goed wordt ingespeeld op de laatste ontwikkelingen bijvoorbeeld op het gebied van isolatie en energiezuinigheid. Als het lukt, willen wij nog een tandje bij zetten door zonnepanelen te laten plaatsen. Ik weet ondertussen dat zonnepanelen een flinke besparing op je energierekening kunnen opleveren, dat je minder afhankelijk wordt van netstroom en je eigen groene energie kunt opwekken. Toch ben ik redelijk een leek op het gebied.

Techniek achter zonnepanelen

Ik wist bijvoorbeeld niet dat er twee typen zonnecellen zijn. Je hebt systemen die gebaseerd zijn op monokristallijn silicium en polykristallijne panelen. Dat tweede is een goedkopere variant, maar heeft wel weer meer opperplak nodig per Wp (wattpiek). Ook heb je bij een PV-systeem (staat voor Photo voltaic, een andere benaming voor een zonnepaneel systeem) een omvormer nodig die de opgewekte stroom geschikt maakt voor gebruik. Gelukkig kun je op internet als je meer wilt weten genoeg YouTube filmpjes vinden over hoe een zonnecel precies werkt en wat de techniek erachter is.

Kosten zonnepanelen

Een belangrijk ander punt van aandacht bij de aanschaf van zonnepanelen zijn de kosten. Ik las laatst dat de kostprijs van zonnepanelen dit jaar (2017) ten opzichte van 2016 met 10% is gedaald! Ondanks de daling in prijs, is het fijn als je ook nog gebruik kunt maken van aantrekkelijke regelingen die de overheid of de gemeente waar je woont biedt. Een PV-systeem blijft voorlopig een serieuze investering van enkele duizenden euro’s (10 panelen kosten circa 4500 euro).

Lees tip:  Duurzaamheidskompas: leukste duurzame weblog

Subsidieregelingen voor zonnepanelen en andere duurzame energie

Subsidie op zonnepanelen en andere duurzame energiemogelijkheden rondom een woning kunnen per gemeente nog sterk wisselen. Via de energiesubsidiewijzer kun je een check doen naar de actuele regelingen binnen jouw stad. Ik ben er in ieder geval achtergekomen dat je momenteel de btw van je aankoop van zonnepanelen terug kunt krijgen van de belastingdienst. Dat is toch weer een forse besparing van 21% en zeker de moeite waard!

Ik ga me voorlopig nog verder verdiepen in PV-systemen en soorten zonnepanelen en zal mijn bevindingen in aanloop naar ons nieuwe huis met jullie blijven delen.

Heb jij ervaring met zonnepanelen? Deel het hieronder met ons!

-Deze blogpost is een samenwerking met Zonnepanelen-info.nl-

Afbeeldingen: charlesa46741 (Morguefile), jutta (Morguefile, uitgelicht)

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Ik ben blij deze post te lezen. Zelf wist ik namelijk ook niet dat er twee types zonnecellen bestaan. Ik ga dit zeker meenemen in mijn beslissing. Op dit moment ben ik namelijk ook op zoek naar een duurzame manier om energie op te wekken thuis. Bedankt dus!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.