Zuiveringszout als duurzaam beauty middel

De wonderen van natrium bicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout of ‘ baking soda’ in het Engels, zijn in de vergetelheid geraakt. Dit poederig wondermiddel, doet meer dan alleen helpen bij het rijzen van cakes of bij hardnekkige schoonmaakklusjes.

Ook op het gebied van persoonlijke verzorging en schoonheidsbehandelingen heb je veel aan dit poedertje. Dus: ben je begaan met de natuur en met je portomonnee? Dan zijn hier enkele homemade beauty tips die relatief weinig kosten en veel opleveren…

Gezichtsreiniger en makeup remover

Waardeloos ochtendspiegelbeeld? Neem een kleine hoeveelheid zuiveringszout in de palm van je hand en druppel wat water erbij. Met deze scrub haal je onzuiverheden weg van je huid. Let wel dat je rondom je ogen werkt om prikken in de ogen te voorkomen. Was het mengseltje met veel water van je gezicht.

‘Baking soda’  badje

Doe een 1/2 kopje zuiveringszout in een volle ligbad en je wast in een kwartier alle stress en viezigheid weg van je lichaam. Je lichaam voelt superzacht en als herboren.

Zuiveringszout_DK

Je kunt hetzelfde idee ook toepassen voor een snelle pedicurebehandeling. Je vermoeide voeten kun je gemakkelijk in een kwartier verwennen met een paar tweelepels zuiveringszout in een warm badje. Voor de ultieme ontspanning druppel je wat essentiele olie, zoals lavendelolie in het water.
Probleemgebieden zoals de hiel en onderkant van je voeten kun je scrubben met een dikkere mengsel van soda en water. Hiermee verwijder je ook meteen dode huidcellen.

Zelfgemaakte natuur shampoo

Neem 1/2 kopje zuiveringszout en warm water om je haar mee te wassen om de twee weken. Zo krijg je eventuele ‘chemische troep’ van reguliere shampoo, conditioner en andere producten uit je lokken. Mocht je haar na deze behandeling wat droog aanvoelen, dan kun je de volgende keer een 1/2 kopje azijn toevoegen aan de pasta van zuiveringszout.

Gezichtsmasker

Ook als onderdeel van een natuurlijke gezichtsmasker kun je zuiveringszout inzetten. Neem 1 deel zuiveringszout, 2 delen havermout en een theelepel honing en vermeng het geheel met behulp van een blender. Zorg ervoor dat de mengsel, met klein beetje water, een smeerbaar papje wordt. Smeer het op je gezicht en laat het 10 minuten inwerken. Vervolgens met water afspoelen en je hebt een glad babyhuidje.

Wil je ook een van deze tips uitproberen? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld zuiveringszout van Holland & Barrett gebruiken. Ook sommige andere spullen voor het zelf maken van cosmetica en verzorgingsproducten kun je er vinden.

Bron: Organic Authority, Kirsten Hudson

-Deze blogpost is gesponsord door Holland & Barrett-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

4 Comments

  1. Baking soda vind ik zelf ook een wondermiddel. Ik gebruik het vaak om mijn huid te reinigen of te scrubben. Mijn huid voelt dan weer heerlijk zacht aan. Ook is baking soda ideaal voor je haar en een goed natuurlijk alternatief voor shampoo.

  2. Geweldig spul he! Ik heb het een tijdje gebruikt om mijn haren uit te spoelen, maar nu lukt me dat zelfs met alleen water! Weg met de berg shampooflessen;)

  3. In her book “Blue eyeshadow should be illegal”, Paula Begoun explains scientifically why baking soda is far superior to any other exfoliant (scrub). I’ve been using baking soda as a scrub twice a week (do not use it daily!) for around 20 years.

  4. Nooit geweten dat je dit met zuiveringszout kon doen maar ach ja, gezien de naam ligt het natuurlijk voor de hand.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.