Zoals iedere ouder wil ik het allerbeste voor mijn zoontje. Deze subjectieve wens om je kindje het beste te geven, wordt door iedereen anders ingevuld. De een doet dit door kant en klare potjes te geven waar allerlei voedingstoffen al in zitten. Maar voor mij is het vanzelfsprekend om babyvoeding zelf te maken.
Inmiddels mag mijn zoontje met het gezin mee-eten, maar met tussendoortjes ben ik nog steeds voorzichtig. Diksappen, koekjes en snoepjes zitten voorlopig nog niet in onze boodschappentas. Door zijn snacks zelf te maken weet ik ongeveer welke voedingsstoffen hij binnenkrijgt en waak ik voor geraffineerde suikers en zout.
Hieronder staan twee snacks die makkelijk te bereiden, gezond en lekker zijn.
Verse appelstukjes en appelsap
Hygiëne is erg belangrijk bij het bereiden van babyvoeding. Wees daarom extra voorzichtig en gebruik schoon keukengerei. In dit geval zijn dat een aardappelschilmesje en een steelpan.
Omdat appel (het liefst biologische) een harde vrucht is, kook ik deze voordat ik er mee aan de slag ga. Toen ik de appel nog pureerde deed ik een klein laagje water in de pan, zodat het appeltje kan stomen. Tegenwoordig doe ik hier rond de 200 ml water bij. Het water dat overblijft krijgt mijn zoontje later op de dag in zijn fles. Als je kind nog niet kan drinken zonder te morsen is het handig om de appelsap in een fles te geven. Appelvlekken zijn namelijk moeilijk te verwijderen heb ik ervaren 🙂
Bereiding
Om te beginnen schil je de appel en snijd je deze in hapklare stukjes. Kook de vrucht ongeveer drie minuten in 200 ml kokend water. Schep daarna de appelstukjes uit het water. Indien nodig kan je deze pureren met een andere vrucht. Of je serveert de stukjes met een beetje kaneelpoeder, rozijntjes of stukjes dadel zoals ik dat zelf heb gedaan. Deze zijn lekker zoet en combineren goed met een zure appelsoort.
Zodra het water met appelsmaak is afgekoeld, giet je dit over in een beker of fles. Op deze manier leert je kindje echte smaken kennen en laat je hem wennen aan zuurdere vruchten. Het kan heel goed dat je kind aan de smaak van de appel moet wennen. Bewaar in dat geval de gekookte appeltjes in de koelkast om ze de volgende dag nog eens aan te bieden.
Moerbei-yoghurt
Tegenwoordig zijn gedroogde moerbeien vrijwel overal te vinden. Deze zogenaamde superfood die vetarm is, rijk aan ijzer en Vitamine C is, eet ik regelmatig als snack. Mijn zoontje vindt ze ook heerlijk. Om er een zoete smaakvolle yoghurt zonder toegevoegd suiker van te maken, neem je een handje moerbeien en snij je deze in kleine stukjes.
Doe ze in een bekertje of een bakje en voeg hier daarna yoghurt aan toe. Ik heb gekozen voor Griekse yoghurt, maar gebruik vooral yoghurt die je al in huis hebt. Dek de besjes en yoghurt af met bijvoorbeeld cilofaanfolie of een afsluitbaar deksel. Als je dit ongeveer een uur laat staan, warmt de yoghurt bij en komen de moerbei-smaken vrij. Roer vervolgens de yoghurt en de besjes door elkaar en je hebt een lekkere zoete yoghurt. Maak het ook eens voor je zelf. Je zal gegarandeerd genieten van deze gezonde snack.
Vegan yoghurt
Volg je een plantaardig dieet zonder dierlijke producten? Veganistische varianten op yoghurt zijn bijvoorbeeld soya yoghurt, amandelyoghurt, rijsteyoghurt of kefir. Omdat het bij deze DIY om een baby snack gaat, is het verstandig om rijsteyoghurt te gebruiken. Dat is licht verteerbaar. Bovendien heb je met amadelyoghurt het risico op een eventuele notenallergie. Op wakingupvegan.com heb ik gelezen dat deze plantaardige yoghurtsoorten makkelijk zelf te maken zijn. Ik maak graag gebruik van alternatieve zuivelproducten, daarom heb ik besloten dit eens zelf te proberen voor een volgende DIY-blog.
Heb jij al wel eens vegan yoghurt gemaakt?
Op zoek naar een plasticvrije alternatief voor bijvoorbeeld ontbijtschalen? Deze set van twee kokosnootschalen van Chinchilla zijn 100% natuurlijk!
03/06/2014
Wauw leuke recepten allemaal zeg! Ben vooral benieuwd naar het ‘Moerbei-yoghurt’ recept. Ga het vanavond even uitproberen;)