Zelf baby bolognaise maken

Babyvoeding is het lekkerst als je het zelf maakt. Uit een potje lepelen kan heel makkelijk zijn, maar je kind went niet aan de keukenkunsten van mama. Natuurlijk tikt een potje dat ongeveer een euro kost, ook aan in de portemonnee. Om nog maar te zwijgen van de volle tassen die iedere week naar de glasbak gesjouwd moeten worden.

Zelf babyvoeding maken

Ik ben een groot voorstander van het zelf bereiden van babyvoeding. Het is erg makkelijk alhoewel enige voorkennis toch niet overbodig is. In het groeiboekje van je kind staat duidelijk beschreven wat een baby mag eten. Ter aanvulling heb ik gebruik gemaakt van het boek Food Manuel van klinisch psycholoog en voedingsdeskundige Pauline van Wijk. In dit boek is duidelijk omschreven welke voeding een kind nodig heeft van -9 maanden tot 18 jaar. Na een paar keer proberen kreeg ik het koken al snel onder de knie.

Do’s en Don’ts

Het boek heeft mij inzicht gegeven in hoe ik gezonde, gevarieerde en evenwichtige maaltijden kan bereiden voor mijn zoontje. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om ui, kool of bleekselderij te geven. Scherpe kruiden en knoflook kunnen mogelijk ook te zwaar zijn voor het baby maagje en darmen. Maar groene kruiden als dille, rozemarijn en oregano vinden baby’s en jonge kinderen heerlijk.

baby-bolognaise-saus-duurzaamheidskompas

Boodschappenlijstje voor vegetarische baby spaghetti bolognaise voor ongeveer twee keer (vanaf 6 maanden)

2 eetlepels olijfolie (ik gebruik graag olijfolie en vaak iets meer dan nodig is)

1 winterpeen (125 gr)  in kleine stukjes

halve rode paprika in stukjes gesneden

2 gepelde tomaten uit blik (kan ook vers)

halve courgette

halve theelepel oregano

halve theelepel rozemarijn

spaghetti witte of volkoren (tot 10 maanden liever witte spaghetti)

klein handje geraspte kaas

Bereiding

Stap 1
Nadat onze handen grondig gewassen zijn, doen we de olijfolie in een steelpan.  Daar doen we gesneden rode paprika en kruiden bij. Met gesloten deksel wordt dit op laag vuur gezet, zodat de olijfolie niet te heet wordt. We laten de pan ongeveer 5 minuten staan en kunnen beginnen met het snijden van de winterpeen. Hiervoor geldt: hoe kleiner de stukjes, hoe korter de tijd om te garen. De courgette mag in grotere stukken, omdat het niet lang hoeft te garen.

baby-bolognaise-saus-duurzaamheidskompas-2

Stap 2
Deze rest van de gesneden groenten doen we na ongeveer 5 minuten in het zelfde pannetje als de paprika en de kruiden. We geven het geheel nog eens 10 minuten de tijd om te garen. Daarna kunnen de gepelde tomaten erbij om 5 tot 10 minuten op zacht vuur te stoven.

baby-bolognaise-saus-duurzaamheidskompas-5

Ik heb gekozen voor tomaten uit blik, omdat ze vaak minder zuur zijn en er naar mijn idee meer smaak aan zit. Uiteraard is het ook al voorgepeld wat weer scheelt in de bereidingstijd. Op de verpakking staat dat er verder geen zout aan toegevoegd is.

baby-bolognaise-saus-duurzaamheidskompas-3

Stap 3
De volgende stap is het toevoegen van water. Als je ervoor kiest om de spaghetti in de saus te koken doe je er ongeveer 200 ml water bij. Vervolgens mix je na enkele minuten met de staafmixer het geheel tot een waterige substantie.

Kies je ervoor om de spaghetti los te koken, dan hoef je er maar 75 ml water bij te doen en het daarna te mixen tot een dikke saus.

Je baby zal zeker smullen met deze zelfgemaakte spaghetti baby bolognaise!

baby-bolognaise-saus-duurzaamheidskompas-6***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *