Zelf compote of siroop maken

Ondanks dat ik vruchten als perzik, pruim en appels in de groente-en-fruit-lade stop van de koelkast, krijg ik na een tijdje slappe vruchten die niet zo lekker meer zijn om uit het vuistje te eten. Aangezien we hier in huis extra proberen op te letten om voedselverspilling te voorkomen, heb ik een aantal favoriete manieren om het fruit te verwerken.

Jam is natuurlijk een bekende. Zo is fruit-yoghurt of een smoothie maken ook een goed idee. Laatst gooide ik het over een andere boeg en maakte ik huisgemaakte compote/siroop van perzik en pruim. Super easy, heerlijk verfrissend en hartstikke gezond om te drinken tijdens de tropische dagen.

Wat je daarvoor nodig hebt? Eigenlijk heel weinig!

Ingredienten:
Perzik, pruim en/of abrikozen (eventueel ook druiven)
Suiker (afhankelijk van de hoeveelheid fruit)
Water
Verhouding: halve kilo vruchten-50/100 gram suiker-150 ml water

Bereiding

Was de vruchten goed, verwijder de pitten door ze te halveren en dan nog eens te halveren. Doe alles vervolgens in een pan en strooi er ongeveer een halve waterglas suiker overheen. Schudt de pan zodat alle vruchten in contact staan met de suiker en doe de deksel op de pan.

Naar smaak kun je de suiker ook halveren. Ik heb voor ongeveer een halve kilo vruchten 100 gram suiker gebruikt. Het luistert in ieder geval niet zo nauw. Je kunt de compote ook achteraf zoeter maken of juist aanlengen met water (net als siroop) of de zoetheid juist af te zwakken.

Na ongeveer een half uurtje merk je dat de vruchtensappen lost laten en er een bodempje vocht ontstaat. Nu kan de pan op het vuur om te koken. Doe er ongeveer een halve glas water bij en laat zachtjes een kwartier sudderen. Je zult zien dat de schillen loslaten. Dan is het tijd om de schillen eruit te vissen en er kort met een staafmixer er doorheen te gaan.

Ben je niet zo van het vruchtvlees? Dan laat je het geheel een kwartier langer koken en haal alles door een zeef. Dan krijg je meer een siroop/vruchtensap variant. Dat heb ik gedaan.

Serveertip

Voor een verfrissend effect, laat je de compote afkoelen en leg je weg in de koelkast. Of beter nog, maak je een zelfgemaakt ijsje. Eet smakelijk!

Wat is jouw no-waste tip voor slap fruit? Deel het in een reactie hieronder!

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.