Zelf een moestuin omheining maken

Maak je het volgende ook wel eens mee? Je staat op het punt restanten weg te gooien, omdat de waarde ervan niet direct zichtbaar is. Je herkent dat je iets waardevols in je hand hebt en denkt: gooi ik dit weg of bewaar ik het? Dit innerlijke conflict maak ik dagelijks mee. Inmiddels heb ik een afspraak met mezelf gemaakt: Ik bewaar alleen datgene waar ik op korte termijn mee aan de slag kan. Ik heb nou eenmaal meer ideeën dan tijd… In deze DIY-blog laat ik je zien hoe zelf een moestuin omheining kunt maken van afgedankte takken.

Takken van een snoeibeurt

Na de snoeibeurt van onze leibomen die ons in zomers voorzien van een schaduwrijke tuin op het zuiden, lukte het me opnieuw niet de takken weg te gooien. Eerder maakten mijn kinderen en ik al een katapult en pijl en boog; we maakten een hut; we gebruikten snippers in de barbecue voor smaakvolle groenten en vlees en we bedekten de aarde die bloot werd gesteld aan zonlicht om zo de voedingswaarde en het vocht op peil te houden. Ook dit jaar heb ik weer plannen om de takken van de snoeibeurt te hergebruiken. Hier ben ik de afgelopen week mee aan de slag gegaan. 

DIY: zelf een moestuin omheining maken

Vanwege de ligging en schaduwen heb ik de plek van mijn moestuin verplaatst naar een border waar vorig jaar met name bloemen en planten groeiden. De blauwe druifjes die vorig jaar zijn verhuisd vanuit een tuin in Ridderkerk naar Den Bosch, wilde ik niet opnieuw verplaatsen. Om het eetbare af te bakenen van het niet eetbare heb ik met takken tussen de 10 en 15 cm lang en een diameter van ongeveer 1 cm breed, omheiningen gemaakt rondom planten.

Wat heb je nodig?

Takken met een diameter van ongeveer 1/2 cm
Een snoeischaar
Een rubberen hamer
Een paar werkhandschoenen (optioneel)
En een knap tuinhulpje 🙂

Stap voor stap

Voor het maken van de omheiningen, gebruikte ik een snoeischaar en een rubberen hamer. Meer heb je eigenlijk niet nodig! Knip de takken af tot ongeveer 15 centimeter kort. Bepaal waar je de moestuin omheining wilt plaatsen. Plaats de afgeknipte takken naast elkaar in een cirkel of halve cirkel met een ruimte van ongeveer 5 centimeter ertussen. Binnen de cirkels en vierkanten verbouw ik kruiden, aardbeien,  paprika en eetbare bloemen. Ik denk erover om de rest van de versnipperde takken te gebruiken als opvulling tussen de begrenzingen.

Wat vind je van deze DIY om takken te hergebruiken? Heb jij andere tips? Deel deze in een reactie hieronder

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.