Kruiden drogen doe je zo: Munt

Er zijn van die dingen, waar je met weinig moeite veel kunt uit halen. Zo ook uit het zelf drogen van kruiden. Ik vind het heerlijk om nog na te kunnen genieten van verse kruiden, door ze gewoonweg houdbaar te maken. Een echte no-waste manier van doen.

Een bos verse kruiden kost bij de toko om de hoek bijna niets (€ 0,35), terwijl je in de winkel toch vaak duurder (€ 1,49 bij AH) uit bent voor een potje met gedroogde kruiden.

Persoonlijk vind ik het erg lekker om thee te trekken uit verse muntbladeren. Wat ik merk na een aantal dagen, is dat de muntbladeren beginnen te verdorren. Ik laat het bosje dan verder opdrogen aan de lucht (je kunt het ook wikkelen in papier, werkt ook en heb je minder last van zooi op je aanrecht)

zelf kruiden maken munt duurzaamheidskompas.nl

Vervolgens trek ik met gemak de gedroogde bladeren van de takjes. Takjes gooi ik uiteraard wel weg, want die zijn voor mijn smaak te taai om in een gerecht te verwerken.

Verder verpulver je de blaadjes tot een hoopje. Dit proces vind ik erg therapeutisch werken. De muntgeur vult je neusgaten en je handen ruiken ook lekker fris 🙂

zelf kruiden maken munt duurzaamheidskompas.nl

Ik heb gemerkt dat je uit circa twee bosjes munt, toch wel een royale hoeveelheid gedroogde munt krijgt. Mijn potje is vrij groot, dus ik vul het elke keer weer bij, waardoor ik nooit zonder zit.

Tot nu toe heb ik alleen ervaring met het drogen van munt. Maar ik stel me voor dat andere kruiden zoals dille, tijm, koriander en dergelijke zich ook uitstekend lenen voor het zelf drogen van deze kruiden.

Heb jij meer ervaring bij of een goede tip over het zelf maken van kruiden? Deel het hieronder met ons!

***
Afbeeldingen: Duurzaamheidskompas.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.