Zelf loungekussens maken deel 1

Met het tropische weer in het vooruitzicht, is het aanschaffen van een tuinset geen overbodige luxe. Geen gemakkelijk klus, als je een hele lijst aan eisen hebt die gedurende de zoektocht steeds langer wordt.

Mijn ideale tuinset is…

Voorop staat dat de tuinset van duurzame kwaliteit is met comfortabele zitplaatsen. De voorkeur gaat uit naar natuurlijke materialen, maar het oog wil ook wat. Als alle wensen afgevinkt zijn, blijft de laatste bepalende factor: het budget. Met een dergelijk eisenpakket zal er vanzelfsprekend een behoorlijk prijskaartje aan de tuinmeubels hangen. Daarom is het belangrijk dat de meubels makkelijk te onderhouden zijn en een flink aantal jaren mee gaan.

zelf kussens maken duurzaamheidskompas

Hout of kunststof?

Mijn verlangen om de zomer door te brengen op houten tuinmeubels, viel snel in duigen. Bij gebrek aan ruimte is dit namelijk geen verstandige keuze. Ons dakterras heeft geen afdak om de meubels te beschermen tegen neerslag en de meubels in de schuur opbergen is geen optie. In het regenachtige Nederlandse klimaat krijgt hout behoorlijk wat te verduren. Daarbij komt kijken dat je bij hout niet altijd goed kunt achterhalen of het om ‘illegaalhout’ gaat. Voor ons zijn kunststof tuinmeubels in ieder geval de meest duurzame keuze.

De perfecte loungeset

We hebben besloten om ons geluk te beproeven op marktplaats. Dit scheelt in de prijs, maar is beter voor het milieu. Ik was meteen verkocht aan de door Phillipe Starck ontworpen De Bubble Club tuinmeubels. Deze banken zijn vervaardigd uit volledig gekleurd polyethyleen (PE) en worden geprezen om hun duurzame kwaliteit.

Polyethyleen (PE): hot or not?

PE is een aardolie product dat niet kan worden gerecycled. Maar het is wel afbreekbaar en vanwege de hoge calorische waarde is het een gewilde brandstof voor de vuilverbrandingsoven. Ondanks dat het niet recyclebaar is, kunnen producten vanwege de hoogwaardige kwaliteit wel degelijk hergebruikt worden. Ook tweedehands zien deze industriële meubels er namelijk nog prima uit. Niet voor niets is mijn motto: hergebruik is het nieuwe kopen!

Lees tip:  Zelf loungekussens maken deel 2

Een eigen draai aan geven door zelf loungekussen te maken!

Helaas waren er geen kussens bijgeleverd. Gelukkig had mijn schoonmoeder een rol stof liggen die precies past bij de stijl die ik voor ogen had. Daarom ben ik aan de slag gegaan om zelf unieke loungekussens te maken. De maten die ik in deze DIY-blogpost gebruik, kunnen worden aangepast naar wens.

Ik wil je nu laten zien hoe je de binnen kussens kunt maken.

Wat heb je nodig voor het maken van een binnen kussen voor je loungekussen?

schuimrubber
permanent marker
harde lineaal en een rolmaat
groot kartelmes
trico kous
schaar
bizonkit of speciale stoffeerlijm

DSC_7898
Stap 1 – Schuimrubber kopen

Het maken van kleding is best ingewikkeld. Maar een kussen maken, dat moet toch wel lukken? Ik ben met de maten van de bank naar de markt gegaan en heb advies ingewonnen bij een schuimrubber verkoper. Het voordeel van het kopen bij een specialist is, dat hij je alle informatie kan geven die je voor een DIY nodig hebt. De maten die ik nodig had, verkocht hij niet, maar dit was volgens hem makkelijk op te lossen.  De marktkoopman heeft me precies uitgelegd hoe ik met een beetje knip en plak werk toch deze maten kon krijgen.

Het schuimrubber dat ik kocht was 7 cm dik en voorgesneden in de maten
125 cm x 200 cm en 50 cm x 100 cm

De maten die ik nodig heb zijn drie kussens van 138 x (+1cm) 48 cm (+1 cm) x 7cm  en drie kussens van
52 x (+ 1 cm) 48 cm (+1 cm) x 7cm.

Lees tip:  Zelf loungekussens maken deel 2

zelf kussens maken duurzaamheidskompas

Stap 2 – Schuimrubber op maat snijden

Voordat je begint af te meten, maak je op een kladblaadje een tekening hoe het schuimrubber uiteindelijk gesneden moet worden. Teken daarna met een permanent marker en een lineaal de afmetingen van het eerste kussen af. In mijn geval was dat kussen 1 (zie afbeelding). Een kussen zit het beste als je een centimeter meer rubber afsnijdt dan wat je nodig hebt voor het zitvlak. De hoes maak je wel op de oorspronkelijke maten.

Neem de tijd

Omdat er altijd iets in de afmeting verkeerd kan gaan, raad ik aan de kussens een voor een af te meten en te snijden. Secuur werken neemt meer tijd in beslag, maar geeft mooier resultaat. En daar gaat het uiteindelijk allemaal om 😉 Gebruik voor het snijden een groot mes met kleine kartels. Probeer het mes eerst uit op een klein stukje rubber, als het mes er gemakkelijk doorheen gaat is het geschikt voor het snijden van schuimrubber. Volg met het mes de getrokken lijn van boven naar beneden en herhaal dit tot het schuimrubber door midden is.

DSC_7905

Als je alle kussen op maat hebt gesneden, plak je indien nodig de stukken die verlengd moeten worden aan elkaar. Breng de lijm aan op het rubber en druk de losse delen zacht tegen elkaar aan. Laat vervolgens de lijm goed drogen.

DSC_7948

Stap 3 Trico kousen om het schuimrubber

Op advies van de marktkoopman heb ik trico kousen voor om het schuimrubber gekocht. Het doel hiervan is dat de hoezen op hun plek blijven en niet verschuiven. Maak in de korte zijkant van het schuim een inkeping van ongeveer 2 cm. Haal de trico kous over het kussen en stop het uiteinde van de kous in de inkeping. Daarna trek je zo lang aan de kous dat het trico helemaal strak om het kussen heen zit. Als dit is gelukt, knip je de kous zodanig af dat het einde nog in de andere kant van de inkeping past. Dit herhaal je bij de andere kussens.

Lees tip:  Zelf loungekussens maken deel 2

DSC_8439

Tot dusver het maken van de het binnenkussen. In het tweede deel van de blog Zelf loungekussen maken zal ik aan de hand van afbeeldingen laten zien hoe ik de hoezen gemaakt hebt.

Heb jij ook een leuke DIY-project waar je trots op bent? Deel het met ons!

Wist je dat Duurzaamheidskompas nu ook een webshop heeft met de leukste, duurzame producten en lifestyle artikelen? Hieronder een voorproefje…

De best verkochte producten uit DK Shop

Producten die recent zijn toegevoegd

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

12 Comments

 1. Dag Simone,

  Bedankt voor je reactie. Dat is een soort speciaal beschermhoes voor over matrassen/kussens. Als je op internet zoekt op tricot kous, vind je heel wat online speciaalzaken die het verkopen in diverse afmetingen.

  Hopelijk heb je hier iets aan!
  Nur

 2. Wat is een tricot kous?

 3. Dag Lore,

  Leuk dat je aan de slag gaat met een loungekussen!
  In dit voorbeeld is het drukken in de inkeping voldoende gebleken. Maar mocht je zelf het voor de zekerheid toch liever vast willen zetten, dan kan dat uiteraard ook.

  Succes met het project! We zijn super benieuwd naar het eindresultaat straks 🙂

  Groeten,
  Nur

 4. Hallo,

  Ik ga dit ook proberen voor de lounge die we maken in onze camper.
  Ik had nog een vraagje over die tricot kous.
  Is het voldoende om die in de inkeping van 2cm in te drukken? Moet dat nergens vastgemaakt worden?

  Dankjewel alvast.

 5. Dag Eva,
  Als het goed is past de kous over de hele breedte en houd je in de lengte mogelijk wat over (of juist omgekeerd afhankelijk van de grootte van je kussen). Deze kun je dan zodanig afknippen dat er genoeg overblijft om weg te werken in de inkeping. Succes met je DIY-project!
  Groeten, Nur

 6. Bedankt voor de overzichtelijk tutorial.
  Begrijp ik het goed dat de tricot kous helemaal over de breedte en lengte van het schuimrubber past?

 7. Bedankt voor het delen van deze tips om zelf kussens te maken. Ik heb laatst zelf al een bank van pallets gemaakt. Ik was alleen nog op zoek naar kussens die er mooi bij passen. Nu ik dit lees, kan ik ze zelf ook wel maken!

 8. Bedankt voor deze handige info. Ik heb zelf namelijk nog veel stof over van gordijnen die ik laatst gemaakt heb. Ga dit weekend meteen nieuwe kussens maken! Ze zullen vast goed in mijn interieur passen.

 9. Multikussens.nl heeft voordelige prijzen voor schuimrubber en vullingen

 10. Hoi Marlies,

  Spannend dat je deze DIY wilt uitproberen! Ik ben erg benieuwd naar het resultaat. Leuk als je deze tzt kunt delen met ons.

  Zelf maken scheelt vaak in de centen. Het kan ook erg fijn zijn om creatief aan de slag te gaan als je daar tijd vrij voor kunt maken.

  Hartelijke groeten,
  Nur

 11. Wat een gaaf idee, ik ga dit echt de komende zomer proberen! En schuimrubber is niet zo duur. Paar dubbeltjes per verstrekkende meter ongeveer.

 12. Ik heb een vraagje; wat zijn ongeveer de kosten van het schuimrubber op de markt?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.