Zelf loungekussens maken deel 2

In deel 1 van DIY-blog Zelf loungekussen maken, heb ik stap voor stap laten zien hoe je de binnen kussens maakt voor een nieuwe loungekussenset voor je tuinset. Voor het tweede deel van gaan we de stappen doorlopen om zelf de kussenhoezen te maken.

zelf kussens maken duurzaamheidskompas

Hierbij hebben we de volgende materialen nodig:

stof (lengte van de kussens naast elkaar met ongeveer 50 cm speling)
textielschaar
spelden
garen
losse ritsen zo lang als de breedte van het zitvlak (bij een lang kussen 2/3 van het zitvlak) 
naaimachine

Voorbereidend aan het maken van een kussenhoes

Het maken van de kussenhoezen is niet erg moeilijk. Wel is het handig om al enige kennis te hebben over het gebruik van een naaimachine. Het voorwerk kost – zoals bij de meeste DIY projecten – het meeste werk.

Stof afmeten en knippen

In deze DIY blog gebruik ik de maten 48 cm x 52 cm x7 cm. 48 cm x 52 cm is het zitvlak van mijn tuinbank en 7 cm is de dikte van het schuimrubber.

Om te beginnen vouw je de stof dubbel. Als je een nieuwe stof koopt is deze vaak al dubbel gevouwen en meet je vanaf de linkerkant 52 cm naar rechts. Hier tel je 2 cm voor de naden bij op (1 cm per kant). Daarna tel je hier nog eens 7 cm voor de dikte van het kussen bij op.

zelf-kussens-maken-duurzaamheidskompas

Maak een lijn van boven naar beneden en knip het dubbel gevouwen stuk stof af. Als de stof 61 cm breed is afgeknipt kan je de onderkant afmeten. In de verticale lijn heb je slechts één naad. Bij de 48 cm tel je 1 cm op en 7 cm voor de dikte van het kussen. Meet vanaf de vouw naar beneden 56 cm af.

Lees tip:  Zelf loungekussens maken deel 1

Afspelden en stikken van de kussenstof

De dubbelgevouwen stof keer je om. De goede kant van de stof is nu naar binnen gevouwen. De linkerzijde speld je vanaf de zijkanten 1 cm naar binnen. Dit herhaal je vanaf de vouw tot 1 cm aan de onderkant van de stof. Vanaf deze lijn stik je de naden op elkaar. Dit doe je ook aan de rechterzijde. De onderkant laat je open, want daar wordt de rits ingezet.

stikken en afwerken zelf kussens maken

Rits van een kussen inzetten

De hoes is nu aan de zijkanten vastgemaakt en de onderkant is open. De stof aan de onderkant wordt niet dichtgenaaid. Daarom maak je de stof los van elkaar en speld je vanaf de onderkant op 1cm naar binnen de spelden af. Dit doe je ook aan de andere kant van de stof. Als het afspelden klaar is, kan je de rits inzetten. Het inzetten van de rits is eigenlijk de grootste uitdaging van dit DIY project. Maar als er de tijd voor neemt, zal het je vast en zeker lukken.

zelf-kussens-maken-duurzaamheidskompas.nl-2

zelf-kussens-maken-duurzaamheidskompas.nl-2

Haal een speld los en speldt de losse ritsvlak tegen de vouw vast. Doe dit zo dicht mogelijk tegen de vouw aan. Dit herhaal je tot de rits helemaal vast zit. Als je deze vast gestikt hebt, kan je het tussenstukje van de rits inzetten en hoes dichtritsen tot hij er weer uit is. Daarna doe je dit weer, maar laat je deze in het midden van de rits zitten.

zelf-kussens-maken-duurzaamheidskompas.nl-4

Hoeken van een kussen stikken

Als de hoes aan alle kanten dicht is, begin je met het maken van de hoekjes in de stof. Je neemt de naad van een hoek en vouwt deze om. Omdat het kussen 7 cm dik is, meet je de hoekjes 7 cm breed af en speld je deze af. Dit herhaal je op alle hoeken. Als je dit gedaan hebt, draai je de hoes binnenstebuiten en controleer je of het kussen erin past. Als het kussen past, kan je alle randen lokken en de overtollige draden afknippen.

Lees tip:  Zelf loungekussens maken deel 1

hoek vouwen stikken en afknippen

hoek van kussenhoes

Rugkussens maken

Voor extra comfort kan je ervoor kiezen om extra rugkussens te maken. Een makkelijke oplossing zijn hoezen die wij kennen als kussenslopen. Allereerst meet je het dubbele van de lengte van de kussen af en tel je hier ongeveer 1/3 van de lengte bij op. Op de verticale lengte wordt de stof niet aan elkaar gestikt, daarom stik je hier een zoom in.

Als je dit gedaan hebt leg je de stof met de goede kant naar boven. je neemt de onderkant van de stof en vouwt deze dubbel op de lengte van het kussen.

zelf kussens maken duurzaamheidskompas

Daarna draai je de gevouwen stof om en draait het stuk  stof dat niet dubbelgevouwen is naar buiten, waardoor de goede kant van de stof ongeveer 1/3 deel van de dubbelgevouwen stof overlapt.

zelf kussens maken

Voor nu zit dit DIY erop. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van het eindresultaat. Ik wens iedereen alvast een fijne zomer toe!

Heb jij een zomers DIY-project? Deel het resultaat met ons!

Wist je dat Duurzaamheidskompas nu ook een webshop heeft met de leukste, duurzame producten en lifestyle artikelen? Hieronder een voorproefje…

Nieuw in onze webshop:

Author: Güler

Carpe diem huismoeder | Definitely Do-it-Yourself'er | Kunst & Cultuur | Bespaarkoningin | Budgetcontrole-freak | Hergebruik is het nieuwe kopen

Share This Post On

6 Comments

 1. Bedankt voor de goede uitleg!
  Ik vraag me nog wel af welk type rits is er gebruikt. Oftewel, hoe kun je de rits 1,5x dichtritsen? Aan het eind zit toch een stopper?

 2. Wat een leuk idee om zelf kussens te maken voor een loungeset! Ik heb ook een nieuw tuinset gekocht en ben nog steeds op zoek naar leuke kussens en hoezen in de goede kleur. Ik ga snel kijken of ik handig genoeg ben om dit ook zelf te doen!

 3. Dag, dit ziet eruit als een super goede instructie. Ik wil graag kussens maken voor onze net gebouwde loungeset. Ik heb alleen twee vragen
  – Moet je niet 2×7 cm optellen bij de lengte en breedte want dat telt toch aan beide kanten?
  – Worden de afmetingen kleiner door de hoeken zo af te werken, vind ik lastig om in te schatten?

  Alvast dank voor je reactie!

 4. Beste Gerda, Wat leuk om te lezen dat je veel hebt gehad aan onze DIY blog over het zelf maken van kussenhoezen. En super dat je de moeite hebt genomen ons een berichtje te sturen. Daar worden ik en mijn collega-bloggers erg blij van. Veel succes. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat van je eigen project. Hartelijke groet, Nur

 5. Ik wil u heel erg bedanken voor dit bericht met duidelijke uitleg en foto’s. Ik wil mijn eetkamer stoelen opnieuw bekleden en heb erg veel aan uw handleiding gehad. Hartelijk dank dat u dit wilt delen met mij en anderen. Vooral hoe je schuimrubber op maat moet snijden heeft mij erg geholpen.

 6. Super bedankt! Vandeweek een rits besteld en ingezet met deze instructies, onwijs blij mee, al is het winter haha.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.