Zelf wasmiddel maken

Zelf maken is tegenwoordig een stuk betrouwbaarder en vooral milieuvriendelijker dan kant-en-klaar kopen. Dan heb ik het niet alleen over voedingswaren, die vol zitten met e-nummers of worden gehaald uit verre landen, maar ook over schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.

Ik wilde het zelf eens ervaren: hoe het nou is om zelf wasmiddel te maken met Marseille zeep? Hieronder stap voor stap wat je allemaal in huis moet hebben voor het maken van ‘gewoon’ wasmiddel (Marsiglia) voor bonte en delicate was. Uiteraard niet onbelangrijk: hoeveel kost het daadwerkelijk per liter?

Nodig:
– Marseillezeepvlokken
– water
– etherische olie (optioneel)
– ruime, grote pan
– trechter
– fles met brede hals
– weegschaal

10-zelf-wasmiddel-maken-marseille-zepp-vlokken-duurzaamheidskompas

Lui als ik ben, heb ik gekozen om wasmiddel te maken met Marseillezeepvlokken. Deze zijn eigenlijk al klaar voor gebruik. Als echte doe-het-zelf’er kun je dus ook een blok Marseillezeep halen en deze zelf raspen. Daarnaast heb ik besloten om geen 5 liter, maar 2 liter water te gebruiken. Zodat ik een dikkere substantie krijg die ik gemakkelijk ook als handzeep kan gebruiken.

Zelf heb ik geen etherische olie in huis. Maar als je liever een bekend geurtje wil op je gewassen kleding, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld lavendel olie te kopen.

8-zelf-wasmiddel-maken-marseille-zepp-vlokken-duurzaamheidskompas

Stappenplan zelf wasmiddel maken voor bonte en delicate was:

– kook 2/2,5 liter water
– weeg 40 gram Marseillezeepvlokken af
– doe het kokend water in een pan
– doe de zeepvlokken erbij
– roer totdat de vlokken helemaal smelten
– optioneel: enkele druppels etherische olie toevoegen
– laat mengsel iets afkoelen
– giet het over in een fles (bijvoorbeeld een lege wasmiddel fles)

7-zelf-wasmiddel-maken-marseille-zepp-vlokken-duurzaamheidskompas

Wasmiddel voor witte was

Mocht je nou ook wasmiddel willen maken om je witte was te laten stralen? Dan kun je naast de zeepvlokken, ook 40 gram zuivere soda erbij doen. Ook hier geldt: goed roeren totdat alles opgelost is.

Marseille zeep

Marseille zeep wordt traditioneel gebruikt voor het onderhoud van Belgisch hardsteen en andere natuurstenen vloeren. Maar de zeep is ook uitermate geschikt voor hand- machine was. Daarnaast is Marseille zeep zonder toegevoegde kleur- en geurstoffen en op basis van kokos- en palmolie.

Oorsprong Palmolie

Palmolie wordt in verband gebracht met grootschalige ontbossing in bepaalde landen. De Palmolie die gebruikt wordt voor VitexNatura Marseillezeepvlokken heeft geen keurmerk. De oorsprong van de gebruikte palmolie, zijn bestaande, kleine plantages in Afrika. Momenteel wordt er gewerkt aan een ecocertificaat. Dit zal tot gevolg hebben dat de vlokken duurder gaan worden in de toekomst.

9-zelf-wasmiddel-maken-marseille-zepp-vlokken-duurzaamheidskompas

Kostenplaatje zelf wasmiddel maken

Marseille zeepvlokken worden meestal in grootverpakkingen verkocht. Het mooie is dus dat je het met een verpakking heel lang kan doen. En hoe groter je voorraad, hoe lager je kosten per liter wasmiddel.
Volgens mijn berekening, kun je uit 1 kilogram vlokken, 12,5 maal 5 liter wasmiddel halen. Voor soda geldt hetzelfde. Lavendel olie is optioneel en kost je een paar druppels per 5 liter. In 1 milliliter olie, zit ongeveer 10-15 druppels. Een potje gaat dus even lang mee als ongeveer 1 kilogram zeepvlokken.

1 kg Marseillezeepvlokken: € 7,60
1 kg soda: € 4,75
Lavendel olie 10 ml: € 5,25

 € 0,12 per liter!
Kosten wasmiddel bont/wol: € 0,60 per 5 liter
Met etherische olie voor een lekkere geur, zit je rond € 1,- per 5 liter

€ 0,20 per liter!
Kosten wasmiddel wit: € 0,98 per 5 liter
Met etherische olie: circa € 1,40 per 5 liter

Als je je bedenkt dat een gemiddeld wasmiddel van 1,5 liter minimaal € 3,50 kost, dan levert het zelf maken van wasmiddel een ongelooflijke verschil op in je portemonnee. Met de wetenschap dat je ook nog eens een natuurlijk product gebruikt dat het milieu ontziet, vraag ik me af waarom ik dit niet veel eerder heb uitgezocht.

Conclusie

Eerlijk gezegd zag ik er al enkele dagen tegenop om in de keuken te staan kokkerellen voor wasmiddel. Toen ik me toch er toe zette om het wasmiddel te maken, was ik erg verrast door de eenvoud. Ik denk dat het me niet meer dan 10 minuten heeft gekost om een natuurlijk geurende, biologisch afbreekbare en waanzinnig goedkope wasmiddel te maken.

Ik denk er serieus over na om volledig over te stappen op Marseille zeepvlokken. Zodra ik mijn eerste wasje heb gedraaid met mijn eigen wasmiddel, horen jullie of ik me bekeer tot enkel het gebruik van Marsiglia 🙂

Enkele dagen later…

Mijn wasmiddel is van gelei-achtige structuur. Dat wil zeggen, 2 liter water is echt te weinig in combinatie met 40 gram Marseillezeepvlokken. De volgende keer gebruik ik gewoon de aanbevolen hoeveelheid van 2,5 liter water.
Ik vind de geur van mijn gewassen kledingstukken relatief neutraal, maar toch ook wel fris. Al met al ben ik blij met mijn home-made wasmiddel. En je weet wat ze zeggen, oefening baart kunst 🙂

Deze DIY blogpost is mogelijk gemaakt door VitexNatura.com

Check ook: DK Shop. Producten voor een duurzame leefstijl.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

12 Comments

 1. Bianca, bestaat je Ecosjop nog?
  Grtjes Marianne

 2. Ik ben inmiddels al tientallen blogposts verder, en snap er nog steeds niks van.
  Ik snap die keuze voor Marseille en aleppo zeep Voor geen meter!
  Zover ik weet is olijfolie het hoofdbestanddeel in Marseillezeep (min. 72%). (aleppozeep 100%)
  De eigenschap van olijfolie in zeep is; conditionerend, hydraterend, verzorgend, en WEINIG REINIGENDE werking.
  Het wordt dus over het algemeen toegevoegd aan een zeeprecept om er een milde en verzorgende zeep van te maken, die niet te sterk reinigt.
  Bovendien heeft deze zeep dan ook nog 5% overvetting. Wat wil zeggen dat 5% van de olie/vetten ook daadwerkelijk olie/vetten zijn, en niet verzeept zijn. Deze olie/vetten blijven dus ook achter in je machine en textiel. Na een jaar gebruik lijkt mij dat toch echt niet meer ze fris.

  Een zeep van 100% kokosolie, en maar 1% overvetting lijkt mij een meer voor de hand liggende keuze. Aangezien de eigenschappen van kokosolie juist heel sterk reinigend zijn.
  Misschien kan iemand mij dit uitleggen?

 3. dankjewel voor de snelle reactie ik ga dit proberen,maar kan het ook liggen aan de soort zeep die ik gebruik? gebruik marseillezeep van jacob hooy zit olijfolie en kokosolie in wil niks van slechte ingredienten in hebben is voornamelijk voor mijn zoontje ik dit maak geeft allergie aan gewone wasmiddels gtjz

 4. Hoi Evelynn, Superleuk dat je aan de slag bent gegaan met het zelf maken van wasmiddel. Wel vervelend dat het niet helemaal gelukt is. Als ik je reactie lees, denk ik dat het aan twee dingen zou kunnen liggen: 1. te weinig zeep in verhouding tot water 2. het toevoegen van koud water. Ik zou het zeker niet weggooien. Als je nog zeep over hebt, kun je proberen het mengsel opnieuw te koken en vervolgens extra zeep in op te lossen. Hopelijk lukt het op die manier. Zo niet, gebruik dan bij het wassen een dubbele/driedubbele dosering om uit te proberen. Succes en warme groet, Nur

 5. Hi,ik heb gister wasmiddel gemaakt met verse producten van de winkel maar de nacht erna zou die toch moeten opgedikt zijn (een dikke gel) is gewoon nog waterig. Heb ik iets verkeerd gedaan hoe fix ik dit of moet die weggegooid worden? Ik heb 2liter water gekookt en dan zeep bij gedaan en geroerd tot het opgelost was en heb er dan nog eens 3liter water bij gedaan koud maar niet meer gekookt heb gewoon de verhoudingen verdubbeld

 6. Hoi Bianca,

  Dank voor je bericht. Mocht je als ervaren maker van wasmiddel nog tips voor ons hebben, graag! Leuke webshop heb je daar trouwens!

  Groeten,
  Nur

 7. Ik maak ook mijn wasmiddel zelf, al jaren en het bevalt prima!

  Ecosjop

 8. Ik heb ook marseille zeep maar echte marseille zeep heeft geen palmolie maar inderdaad olijfolie. Koop gewoon een stuk echte marseille zeep, zo’n vierkant blok van 600 gram! 72% olijfolie. Het droogt een beetje uit na van loop van tijd en brokkelt dan gewoon in stukjes bij het afsnijden met een mesje. Kost geen moeite en dan heb je de echte zonder palmolie!

 9. Echte marseillezeep is gemaakt van olijfolie, dus bevat helemaal geen palmolie. Er is veel nep-marseillezeep in omloop.

 10. Beste M.e.j. en Mike,

  Dank voor jullie kritische reactie op de blogpost. Het is voor mij als blogger alleen maar fijn om meer te leren over de voor- en nadelen van het zelf maken van wasmiddel.

  Palmolie is inderdaad vaak een grote boosdoener als ingredient. Ik heb VitexNatura om meer informatie gevraagd over de oorsprong van de palmolie gebruikt in de Marseillezeepvlokken. De aanvullende info kun je vinden onder het kopje ‘Oorsprong Palmolie’ hierboven.

  De houdbaarheid van het wasmiddel is een interessant punt. Daar weet ik zelf te weinig van af, helaas. Wellicht Mike, kun je met ons delen hoe lang een middel zonder soda houdbaar is? Daarnaast denk ik dat zelfmaak-wasmiddel uiteindelijk niet bedoeld is om heel lang te blijven liggen, zoals ‘supermarkt-varianten’ weken in de schappen blijven liggen. Je kunt zelf en beetje inschatten wat je nodig gaat hebben.

  Tot slot vind ik het ook fijn dat er niet allerlei conserveer-, geur- en kleurstoffen zitten in mijn DIY wasmiddel, waarvan de lange termijn effecten op onze gezondheid zo onduidelijk zijn.

  Nogmaals dank voor jullie bijdragen. Reageer vooral op posts en blijf ons tips geven, zodat we met z’n allen op de juiste manier duurzaam bezig kunnen zijn.

  Hartelijke groet,
  Nur

 11. Wij raspten vroeger Sunil huishoudzeep voor de was. Wel per keer, want een zeep-oplossing zoals u beschrijft, is van zichzelf helemaal niet zo lang houdbaar. Zodra je er soda of nog liever zuiveringszout aan toevoegt gaat de zeep wel aanmerkelijk langer mee.

 12. Ik lees dat Zeepvlokken op basis van palmolie is. Naar mijn weten is palmolie heel slecht qua duurzaamheid en zorgt voor veel ontbossing.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.