14.500 solarlampen naar Afrika

Op dit moment zijn er 1,2 miljard mensen wereldwijd die geen toegang hebben tot elektriciteit. Daarnaast is betrouwbaar, duurzaam licht vaak schaars na zonsondergang. De VELUX Groep is een samenwerking aangegaan met Little Sun en Plan International om duurzame verlichting naar Afrika te brengen.

Duurzaam licht naar Afrika
Een eerste partij van 14.500 Natural Light lampen op zonne-energie zijn al geproduceerd en gedoneerd door fabrikant VELUX Groep. Deze lampen zullen uiteindelijk door lokale start-ups worden verkocht tegen betaalbare prijzen in Senegal, Zimbabwe en Zambia. Momenteel worden 150 lokale verkoopmedewerkers opgeleid hoe ze deze lampen kunnen verkopen aan gemeenschappen waar geen elektriciteit is.

velux-duurzaamheidskompas

“Na twee maanden kunnen klanten al geld besparen, in vergelijking met wat ze kwijt zouden zijn aan olielampen. Als je solarlampen hebt, betekent het dat je onafhankelijk bent van het elektriciteitsnetwerk en het is nog duurzaam ook.”
Edius N. Makono van Alight Zimbabwe Trust (Plan Zimbabwe Alumni).

Licht brengt samen
De Natural Light solarlampen zijn ontworpen door Mariana Arando en Luca Fondello. Uit 172 inzendingen uit 65 landen, zijn zij door de internationale jury gekozen als de winnaars van de Natural Light International Design Competition. Ze hebben zich laten inspireren door hoe natuurlijk licht mensen kan samenbrengen. Het ontwerpconcept van de Natural Light solarlampen maakt het mogelijk om meerdere lampen aan elkaar te verbinden, zodat iedereen zijn eigen lamp mee kan nemen naar een sociale bijeenkomst om op die manier samen licht te creëren.

duurzaamheidskompas-natural solar light-olafureliassonmarianaarandoenlucafondello

Over de Natural Light donatie
De VELUX Groep wil graag de wereld voorzien van nieuwe mogelijkheden om toegang tot daglicht en frisse lucht te krijgen. Als onderdeel van het 75-jarig bestaan, wil de de fabrikant nu meer prioriteit geven aan het zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht in Afrikaanse regio’s waar geen elektriciteit is.

Lees tip:  Industriële lampen in een duurzaam interieur

Over Plan Internationals distributie van Natural Light lampen
Het distributiemodel dat wordt toegepast heeft veel overeenkomsten met het microkrediet concept, waarbij kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen leningen kunnen afsluiten (omdat ze te weinig stabiel inkomen of onderpand hebben), kleine leningen wordt aangeboden waarmee ze een bedrijfje kunnen starten. Om de verkoop van de grond te krijgen, wordt de eerste voorraad Natural Light solarlampen aan de ondernemers gedoneerd door de fabrikant. Als ze hun voorraad hebben verkocht, geeft de winst hen het kapitaal om extra solarlampen te kopen, waarmee ze hun eigen, zelfvoorzienend bedrijfje kunnen beginnen.

***
Bron en afbeeldingen: VELUX Groep Nederland

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.