Aanzienlijk minder verspilling door FoodBattle
Na een oproep van Vrouwen van Nu gingen dit voorjaar 1200 mensen de strijd aan tegen voedselverspilling. Zij deden mee aan een FoodBattle en slaagden erin om binnen drie weken dertig procent minder voedsel weg te gooien. Vrouwen van Nu wil bewuster omgaan met voedsel. Voedselverspilling treft niet alleen de portemonnee maar ook het milieu en de inzet van boeren en boerinnen wereldwijd.
Schrijnende getallen
Nederlanders gooien per persoon gemiddeld 50 kilogram goed eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is zo’n 155 euro per jaar. Aan de FoodBattle bij Vrouwen van Nu deden 500 huishoudens met in totaal 1200 deelnemers mee. Bij de start van de FoodBattle gooiden zij gemiddeld 11 kilo per jaar weg. In de laatste week gooiden zij slechts 7,5 kilo per jaar weg. Ze verspillen daarmee aanzienlijk minder voedsel dan het landelijk gemiddelde. De resultaten laten zien dat zelfs bij een groep mensen die relatief weinig voedsel weggooit, nog een flinke vermindering van voedselverspilling te bereiken is.
Hoe werkt FoodBattle
De deelnemers aan de FoodBattle verspilden minder voedsel door een aantal maatregelen. Driekwart van hen checkt regelmatig de voorraad in huis, zowel voor vers- als lang houdbare producten. Ruim de helft plant meerdere maaltijden vooruit voor het boodschappen doen. Veertig procent gebruikt altijd een boodschappenlijstje. De helft doet één keer per week grote boodschappen en haalt tussendoor nog een keer versproducten als vlees en groenten. Zo voorkomen ze dat versproducten te lang liggen en bederven. Veel mensen gooien producten pas weg als ze er niet goed meer uitzien of ruiken. De houdbaarheidsdatum is voor hen niet de belangrijkste leidraad, behalve bij vis en vlees.
Via een speciale FoodBattle Facebookpagina gaven de deelnemers elkaar tips, wisselden ze recepten uit en hielden ze elkaar op de hoogte van hun ervaringen. Ook Twitter werd ingezet.
Wat is FoodBattle?
Bij een FoodBattle proberen mensen drie weken lang zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ze krijgen allerlei makkelijk toepasbare tips en houden dagelijks bij hoeveel eten ze weggooien. Een belangrijke stimulans is dat mensen tegelijk met anderen de FoodBattle aangaan. Ze kunnen hun resultaten vergelijken met die van de groep en zien hoe goed ze scoren. De FoodBattle heeft een estafettevorm, waarbij verschillende organisaties een FoodBattle voor hun medewerkers, leden of achterban kunnen organiseren. Vrouwen van Nu draagt het stokje binnenkort over aan Het Haags Milieucentrum die met de FoodBattle jong en oud bewust wil maken van de waarde van voedsel.
Over FoodBattle
De FoodBattle is ontwikkeld door Wageningen UR Food & Biobased Research, Voedingscentrum en Milieu Centraal. De Vrouwen van Nu FoodBattle is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Economische Zaken, Rijkswaterstaat Leefomgeving en het Europese GreenCook project.
***
Afbeelding: www.untha.co.uk, www.techandinnovationdaily.com