Challenge: maand lang niet kopen

Hoe vaak heb jij dat ene t-shirt eigenlijk gedragen wat je ongepland in de uitverkoop kocht? Hoe vaak gebruik je die pastamolen die zo mooi staat op je aanrecht, naast je keukenmachine en espresso-apparaat? Wat zit er eigenlijk allemaal in die uitpuilende kast op de extra slaapkamer die je ooit als studeerkamer zou gebruiken?

Kopen, kopen, niet kijken

We willen dat ons leven om mensen en ervaringen draait, maar de focus ligt meer op spullen dan we willen toegeven. Als kinderen van de consumptie-maatschappij is ons geleerd dat we spullen nodig hebben om gelukkig te zijn. We hebben een huis vol verzameld. Al die spullen sjouwen we met ons mee en we blijven de collectie uitbreiden. Waarom eigenlijk? En wat voor impact heeft het produceren van deze ongebruikte spullen op het milieu en de mensen die het maken?

Bewustwording hard nodig

Voor het maken van onze kleding worden rivieren vervuild, verdwijnen hele zeeën en worden mensen uitgebuit. Dit geldt ook voor de productie van prulletjes die we  kopen omdat het maar 1 euro is: een kauwgomballenautomaat, een nep-cactus, een canvas met teksten over ‘HOME,’ ‘LOVE’ en ‘HAPPINESS’. Ons consumptiegedrag is ondertussen een van de grootste oorzaken van vervuiling. Willen we hier de ogen voor sluiten zodat we wegwerpspullen kunnen blijven kopen?

Samen maak je het verschil

Tijd voor verandering! In de maand juni organiseert CollAction, het eerste crowd-acting platform ter wereld, de Buy Nothing New Month. Omdat je in je eentje zo moeilijk het verschil maakt in deze consumptie-gedreven wereld, doen we dat met een hele groep. Op deze manier weet je dat jij het verschil maakt, en kun je elkaar aanmoedigen en helpen. De Buy Nothing New Month (BNNM) maakt je bewust van je consumptiegedrag en van de alternatieven. Doe mee en meld je hier aan. Je krijgt dan ook wekelijks een inspirerende mail met tips, en je bent uitgenodigd voor ons ruilfeestje op 8 juli.

Lees tip:  Hoe kun je duurzamer leven?

Hoe werk BNNM?

O ja, en wat is Nothing New dan, precies? Uiteraard mag je naar de supermarkt en je eerste levensbehoeften kopen, maar: geen nieuwe schoenen of kleding. Tweedehands kopen mag wel. Net als het lenen van een boor lenen bij de buurvrouw of je fietslicht laten maken bij de fietsenmaker.

Dat consuminderen is zo erg nog niet…

Dat het beter is voor de wereld als we minder consumeren is duidelijk, maar misschien voelt het toch nog een beetje raar om een maand niks nieuws te kopen. Maar niks kopen heeft andere voordelen die je leven verrijken. Je hebt meer contact met mensen om je heen doordat je spullen van elkaar leent. Je hebt minder geld nodig omdat je minder uitgeeft. Je kunt misschien wel minder gaan werken en houdt tijd over voor betekenisvolle dingen en hobby’s. Ten slotte zul je merken dat je leven veel minder gestresst is.

In het onderstaand filmpje leggen The Minimalists het in anderhalve minuut nog eens uit.

En mocht het je allemaal helemaal niet bevallen, dan kun je je altijd nog verheugen op het ruilfeest aan het einde van de Buy Nothing New Month waar je kan vieren dat je de maand hebt overleefd en weer terug mag naar het gewone leven!

– Een gastbijdrage van Vivian van Buy Nothing New Month-

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.