Consument kiest dier- en milieuvriendelijk voedsel

In het afgelopen jaar gaven consumenten hier 257 miljoen euro meer aan uit aan dier- en milieuvriendelijke voedingsmiddelen ten opzichte van 2012: een stijging van 10,8% naar in totaal circa 2,5 miljard euro omzet. De uitgave aan voedsel zonder duurzaamheidskeurmerk laat met een daling van 1,1 % een tegenovergesteld beeld zien. Deze gegevens blijken uit de 4de editie van de Monitor Duurzaam Voedsel, die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vandaag naar de Kamer stuurt. Volgens haar is duurzaam voedsel de belangrijkste groeimarkt voor de Nederlandse voedingssector.

duurzame-keurmerken-happynews.nl-duurzaamheidskompas

Stijgende lijn

De Monitor Duurzaam Voedsel laat voor het vierde jaar op rij een stijging van het aandeel duurzame producten met een keurmerk zien. Het totaalbedrag, dat aan duurzaam voedsel wordt uitgegeven (ca. 2,5 miljard euro) is in die periode meer dan verdubbeld ten opzichte van 2009. Het marktaandeel duurzaam liep in 2013 verder op tot 6,1 % ten opzichte van 5,5% in 2012.

Meest verkochte duurzame voedingsmiddelen

Mensen kopen vooral meer duurzame vis (+21%) en eieren (+15%). Eén op de drie verkochte eieren of visproducten uit de supermarkt heeft nu een duurzaamheidskeurmerk. Daarnaast kopen mensen ook dit jaar iets minder vlees, maar gaat er wel voor meer geld aan duurzaam vlees over de toonbank (+7,8%). Het aandeel biologisch brood (+6%) groeit bijna twee keer zo snel als de markt voor ander brood.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid – 2014) De bestedingen aan duurzaam voedsel, verdeeld over de keurmerken
 

Marktaandeel duurzame producten

In supermarkten is het marktaandeel van duurzame producten 7% van de totale omzet en het aandeel groeide afgelopen jaar met 13,5%. De groei van duurzaam voedsel in speciaalzaken, zoals de groenteboer, viswinkels, bakkers, delicatessenwinkels ligt op ruim 9%. Bij cateringbedrijven, (fastfood)restaurants en instellingen valt de groei van duurzame producten lager uit met bijna 3%.

Verkooppunten

68% van alle duurzame producten wordt verkocht in de supermarkt. Voor duurzaam vlees ligt het aandeel nog hoger. In praktisch negen van de tien gevallen wordt duurzaam vlees verkocht in de supermarkt. In één op de tien gevallen wordt duurzaam vlees gehaald bij een speciaalzaak of gebruikt door een cateringbedrijf of restaurant. De onderzoekers constateren dat bedrijven in de catering- en horecasector meer gebruik zouden kunnen maken van de waardering van de consument voor duurzaam voedsel.

C1000_MSC_vis_duurzaam-www.outofhome-shops.nl-duurzaamheidskompas

Over de Monitor Duurzaam Voedsel 

De Monitor Duurzaam Voedsel wordt jaarlijks samengesteld door LEI Wageningen UR in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken op basis van kassascans van een aantal supermarkten en andere beschikbare marktgegevens. Onder duurzaam geproduceerd voedsel vallen producten met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk, zoals Beter Leven, Fair Trade, MSC, UTZ Certified, Vrije Uitloop en Bio/EKO.
Download: Monitor Duurzaam Voedsel 2013 (pdf 56 pagina’s).

***
Bron: Rijksoverheid, amstelveenweb.com
Afbeeldingen: leveledmag.com, outofhome-shops.nl, happynews.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.