Correctbook tegen analfabetisme

Afgelopen week lanceerde sociale onderneming Correctbook de trailer van haar nieuwste serie “Correctbook Diary”. De eerste volledige aflevering van deze serie komt 11 juni 2020 om 17.00 uur uit op het YouTube kanaal van Correctbook. De documentaire bestaat uit vijf delen die elk met een eigen thema het schrijnende tekort aan schoolmaterialen in ontwikkelingsgebieden in Rwanda laat zien, maar ook de praktische oplossing die Correctbook daarvoor biedt!

Wereldwijd gaan iedere dag 250 miljoen kinderen naar school zonder pen en papier. Correctbook heeft zich tot doel gesteld dit probleem zichtbaar te maken én een oplossing te bieden.   

Hoe het allemaal begon

In 2014 stond de oer-Hollandse 20 jaar jonge Sam tijdens een vakantie in Zuid-Afrika stomverbaasd te kijken hoe kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika wél naar school gingen, maar daar vervolgens alleen naar de juf of meester konden luisteren. Ze konden niets opschrijven, omdat ze simpelweg geen pen en papier hadden. Hij verdiepte zich daarna in dit basale probleem en kwam erachter dat mede door dit schrijnende tekort aan schrijfmateriaal, wereldwijd meer dan 750 miljoen mensen boven de vijftien jaar analfabeet is.

Belangrijke oorzaak van het tekort is het papier. Dat is duur en je kunt het maar één keer gebruiken.  Sam richtte de sociale onderneming Correctbook op en begon uitwisbare notitieboeken te produceren die oneindig meegaan. Met de aankoop van één Correctbook in Europa, voorziet Correctbook één kind in Afrika drie maanden lang van hetzelfde uitwisbare schrijfmateriaal inclusief bijbehorende pen en wismateriaal.

Aanleiding voor de serie

“Correctbook is niet alleen ontstaan om daadwerkelijk te strijden tegen analfabetisme. We willen dit probleem ook beter onder de aandacht brengen. Wist jij bijvoorbeeld dat er iedere dag 250 miljoen kinderen wél naar school gaan, maar zonder papier? Ik was daar in 2014 echt heel verbaasd over en vind daarom dat hier meer aandacht aan moet worden besteed.”
Oprichter Sam

De serie geeft een rechtstreeks kijkje in het werk van Correctbook in Rwanda. Sam ontmoet het Rwandese Correctbook team en laat met trots de lokale productielocatie zien. De Correctbooks worden lokaal gemaakt en verspreid op de meest afgelegen gebieden.

Lees tip:  Investeren in MOYU via crowdfunding

In de serie is ook de ambassadeur van Correctbook te zien: de populaire vlogger Dionne Slagter (ook wel bekend als Onnedi). In de serie deelt Dionne haar ervaringen over het werk van Correctbook en helpt ze mee met de verspreiding van de notitieboeken.

De trailer is een voorproefje van de volledige serie die uit vijf prachtige afleveringen bestaat. Elke aflevering belicht een eigen thema. Vanaf 11 juni komt er iedere week op donderdag om 17:00 uur een nieuwe aflevering online op het YouTube kanaal van Correctbook.

Bron: persbericht en afbeelding Correctbook

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.