Duurzame App: Recyclemanager

Afval scheiden wordt makkelijker met de ‘Recyclemanager’. De Recyclemanager is een gratis app en website waarmee je kunt opzoeken in welke afvalbak welk afval hoort, waar de dichtstbijzijnde afvalbak staat en wanneer afval wordt opgehaald.

De Recyclemanager is gratis te downloaden in de Apple Appstore en de Google Playstore. Meer informatie is te vinden op www.recyclemanager.nl

Alles op 1 plek

Alle praktische informatie over afval is te vinden op één plek. Via de ‘Recyclewijzer’ in de app kun je op trefwoord zoeken naar de juiste afvalbak voor producten waarover je twijfelt. Bij ‘Inleverpunten’ zie je direct de inleverpunten voor afval in de buurt.

Goede afvalscheiding is het halve werk

De hoop en verwachting is dat er met de app meer afval wordt ingezameld en de kwaliteit van de afvalscheiding verbetert. Nederlanders scheiden de helft van de 533 kilo afval die ze jaarlijks per persoon produceren. De andere helft belandt bij het restafval en uiteindelijk in de verbrandingsoven.

Door goede afvalscheiding kan er meer worden gerecycled. Daarmee blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt energie bespaard.

a-bin-overflowing-with-food_mirror.co.uk

Extra lokale info

Op dit moment doen 20 gemeenten mee met de Recyclemanager. Als jouw gemeente meedoet, kun je gebruik maken van de ‘Afvalkalender’. Bij de ‘Afvalkalender’ in de Recyclemanager zie je de eerstvolgende ophaalmomenten bij jou in de straat en kun je een jaaroverzicht printen. Met de app kun je ook een herinnering instellen om de bak buiten te zetten. Doet je gemeente (nog) niet mee? Via de app kun je jouw gemeente overtuigen om mee te doen.

Lees tip:  Dé duurzame trends van 2014

De Recyclemanager is een samenwerking van gemeenten en veertien organisaties die verantwoordelijk zijn voor de  inzameling en verwerking van afval. Wil je weten wie de initiatiefnemers zijn van dit platform, neem dan hier een kijkje.

***

Bron afbeeldingen: VPN, Mirror.com.uk

logo_pvn_duurzaamheidskompas

Over de initiatiefnemer: Vereniging Producentenverantwoordelijkheid Nederland

De Vereniging Producentenverantwoordelijkheid Nederland heeft onder meer als doel om het zoveel mogelijk optimaliseren en standaardiseren van de inzamel- en recyclingsystemen (in de ruimste zin van het woord) van de leden van de vereniging en de aan de leden verbonden producenten en/of importeurs.
Meer informatie? Surf naar de website.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van deze handige app. Ik ben ook steeds meer bezig met het bewust scheiden van afval en het minder kopen van plastic verpakkingen. Daarnaast wil ik ook graag oude materialen recyclen die ik niet meer gebruik. Ik ga kijken welke lokale bedrijven ik hiervoor kan benaderen.

  2. Het is goed dat er aandacht blijft bestaan over hoe er nog beter en efficiënter aan recyclen kan worden gedaan. Mijns inziens moeten er ook verschillende stappen in het recyclageproces worden ingebouwd. Ook moeten we accepteren dat niet alles kan worden gerecycleerd. Daarom moet er ook aandacht komen voor nog duurzamere afvalverbranding.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.