E-nummers: ook in biologische producten

E-nummers zijn hot! Zelf heb ik in het verleden ook de nodige aandacht geschonken aan bijvoorbeeld Karmijnzuur (vermalen schildluizen), de oorsprong van de meeste rode en roze kleuren in allerlei etenswaren. Veel publicaties waarschuwen voor het gebruik van E-nummers. Maar wat is nu werkelijk bewezen? Wat is waar en wat niet? Het recent verschenen boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’, geïnitieerd door Allergieplatform, zet het in kaart.

Of je nu voor- of tegenstander bent van e-nummers, we hebben er allemaal mee te maken. Je wilt graag dat je verse brood langer dan één dag goed blijft, hetzelfde geldt voor vleeswaren en andere dagelijkse boodschappen. Om dat voor elkaar te krijgen voegt de industrie e-nummers toe zoals conserveringsmiddelen en smaakstoffen.

Natuurlijk of kunstmatig

Volgens het Allergieplatform is het een wijdverbreid misverstand dat alle e-nummers kunstmatig zijn. Ook toevoegingen als citroensap en tomatensap krijgen een e-nummer op het moment dat zij met een ander product vermengd worden. Met het kopen van biologische producten ben je dus nog niet verzekerd van een e-nummervrij dieet, want een hele reeks e-nummers mogen ook daarin verwerkt worden. Aldus het Allergieplatform.

Het boek

‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ scheidt de zin en onzin rond E-nummers en baseert zich op 210 binnen-en buitenlandse wetenschappelijke publicaties. Daarnaast biedt het boek aanvullende en extra informatie zoals een overzicht van de E-nummers die in biologische producten zijn toegestaan en welke nummers een mogelijke dierlijke oorsprong hebben.

Het boek bevat 128 pagina’s met informatie. Achterin het boek zijn alle wetenschappelijke studies opgesomd die gebruikt zijn voor het boek. ‘De veiligheid en schadelijkheid van e-nummers’ is het resultaat van het onderzoek van Martine en Yvonne wat ze voor het Allergieplatform hebben gedaan. Hun onderzoek is bewerkt tot een handzaam boekje met uitgebreide informatie over e-nummers waar veel discussie over is. Meer informatie en bestellen kan via de site van het boek: deveiligheidenschadelijkheidvanenummers.nl en via de boekhandels. De kostprijs is € 14,50

***

‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’ is een initiatief van vL&dB uitgevers in samenwerking met het Allergieplatform met als doel een objectief geluid te laten horen over E-nummers.

Achtergrond

Het Allergieplatform is ontwikkeld door Marloes Collins. Sinds ze in 2003 er achter kwam dat haar dochter een allergie voor melk had heeft ze zich gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een allergie. Ze heeft inmiddels zeven boeken ontwikkeld  (zie o.a. AllergieKookboek) en is eigenaar van een aantal webwinkels op het gebied van ‘allergie-vrij voedselaanbod’.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.