Ecotoerisme op de fiets in Frankrijk

Groen is al jaren hot. Volgens cijfers van The International Ecotourism Society (TIES) groeit ecotoerisme sinds 1990 met 20 tot 34% per jaar. Bij ecotoerisme denken vakantiegangers bewust na over de gevolgen van hun reis op het milieu. Wil je in deze periode van vakantie ook een bewuste keuze maken voor je bestemming, weet dan dat een beetje milieubewust met vakantie gaan helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Spring maar achterop

Vlakbij, Ander half uur van Parijs, in la douce France, is ‘La Loire à vélo’, een fietsroute langs de oevers van de rivier de Loire. De 800 kilometer lange route verbindt Cuffy (ter hoogte van Nevers) met Saint-Brevin-les-Pins (tegenover Saint-Nazaire) bij de Atlantische oceaan. De route, die Pays de La Loire doorkruist, voert langs bekende historische steden met klinkende namen als Nantes, Angers, Saumur, Tours, Blois en Orléans. De fiets is het vervoermiddel bij uitstek om de streek te ontdekken en met volle teugen te genieten van de frisse lucht. Kosten noch moeite zijn gespaard om beginners en gevorderde fietsers veilig en goed de weg te wijzen met hele duidelijke bordjes, ook als je geen Frans spreekt.

Val de Loire op werelderfgoedlijst Unesco

Een gedeelte van de Val de Loire staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit betekent dat de regio met de vele oude kastelen en pittoreske dorpjes als onvervangbaar en uniek cultureelerfgoed wordt gezien.
De bekende kastelen van Chambord en Clos Lucé, waar Leonardo da Vinci ooit vertoefde, zijn slechts twee voorbeelden van de vele opmerkelijke monumenten langs de route. Ook de natuur en de mooie uitzichten over de rivier en de slotgrachten maken deze streek met recht tot werelderfgoed.

Je kunt zelf je eigen reis samenstellen. Immers, op ieder gewenst punt op de route is een pitstop mogelijk. Je kunt het fietsen afwisselen met bezoek aan dorpjes of lokale restaurantjes. Val de Loire is voor jong en oud een fijne combinatie van natuur, cultuur en activiteiten.

Kortom, een fietstocht door de Loire is een mooi alternatief voor een eco-friendly vakantie. Met behulp van de website fietsen-loire.nl kun je de reis vooraf tot in de kleinste details uitstippelen: van routeplannen tot het reserveren van bijvoorbeeld een hotel of bed & breakfast. De website leent zich bovendien uitstekend als online ontmoetingsplek om tips te delen met andere vakantiegangers.
Om nog meer te genieten van een duurzame vakantie zijn hier enkele reistips:

Ecologische bed & breakfast boeken
Rondom de Loire zijn tal van ecologische bed & breakfasts. Denk aan fruit uit de boomgaard en verse eieren bij het ontbijt, terwijl de kinderen veilig kunnen spelen in de tuin van een echt boerenhuisje.
Naast het gebruik van streekproducten, die de lokale boeren steunen, wordt een ecologische  bed & breakfast vaak ook voorzien van groene energie.

Kies voor regionale producten
In de regio zijn er verschillende, authentieke boerenmarktjes waar ook Fransen hun boodschappen doen. Hier kun je betaalbare seizoensgroenten en –fruit kopen.

Voor meer informatie over ‘La Loire à vélo’, bezoek www.fietsen-loire.nl

 Bron: Way to Blue en Franse bureau voor Toerisme

 

 

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.