Een betere wereld begint met lef

Peter Smith, initiatiefnemer van Stichting Klean, maakte eerder van plastic zwerfafval een wereldbol die in de zomer van 2012 in het IJ dreef. Nu is hij met een groter project bezig: de Plastic Madonna. De Plastic Madonna verbeeldt een moeder die haar kind de borst geeft. Net als de aardbol gemaakt van plastic zwerfafval. Alleen kun je deze keer niet zien dat het beeld van zwerfafval gemaakt is. Het zwerfplastic wordt namelijk gerecycled en vervolgens met honderden 3D-printers geprint.

Mocht je je afvragen waarom de kunstenaar zo’n gevoelig thema, een moeder die haar kind borstvoeding geeft, uitdrukt in zwerfafval? Dat is namelijk precies wat er gebeurt met zwerfafval: het komt in de voedselketen terecht. Zo geven geven wij volgende generaties plastic zwerfvuil te eten. Voor de Wereldbol verzamelde Smith destijds het gebruikte zwerfafval bijna allemaal zelf. Nu pakt hij dat anders aan. Hij wil zoveel mogelijk mensen een heel klein beetje laten doen. Bijna niets.

”Veel mensen denken dat het kleine beetje dat zij kunnen bijdragen aan een betere wereld geen zin heeft. Men zegt vaak: ’Het is maar een druppel op een gloeiende plaat’. En dus doen ze niets. Wij van Stichting Klean, willen aantonen dat het kleine beetje wat jij kunt doen, het belangrijkste is. Als JIJ het lef hebt om dat ene flesje van iemand anders op te rapen zul je merken dat anderen het ook durven. En voor je het weet zijn al die druppels samen een oceaan.”

Er staan in heel Nederland verzamelbakken waar jij een zwerfvuil-flesje kunt doneren. De Plastic Madonna wordt gemaakt van geld dat afkomstig is van zoveel mogelijk mensen:

”Wij vragen mensen maximaal één euro te doneren. Hiermee willen we duidelijk maken dat je meer hebt aan duizend mensen die één euro geven, dan eentje die € 1000,- schenkt. In het eerste geval heb je duizend betrokken mensen, in het tweede maar één.”

En gek genoeg blijkt dat moeilijker te zijn voor mensen dan om bijvoorbeeld € 10,- te doneren. Smith’s project heeft in de Metro gestaan, waarschijnlijk hebben 100.000 mensen het gelezen. De volgende dag hadden ze slechts € 3,-  opgehaald.

“Mensen vinden het ‘de moeite niet waard’. Dat geeft al aan hoe ongelofelijk belangrijk dit project is. Stel eens dat we het voor elkaar krijgen dat mensen wel die druppel op de gloeiende plaat durven te zijn, in Nederland zijn we met 16,7 miljoen druppels, die plaat krijgt niet eens de tijd om te sissen. Als wij erin slagen het psychologisch foutje in onze hersenen om te draaien naar ‘dat kleine beetje dat ik kan doen is enorm belangrijk, want daardoor durven anderen het ook’ dan zou dit project wel eens meer impact kunnen hebben voor de wereld dan de uitvinding van het wiel, het vuur en het internet te samen!”

plastic madonna 2 duurzaamheidskompas

Met de Plastic Madonna wil Smith laten zien dat de oplossing voor het probleem extreem simpel is.

“Als 25% van de Nederlanders iedere dag één stukje zwerfafval opruimt, dan ligt er na ongeveer drie dagen niets meer. Een kleine moeite, maar met enorm grote gevolgen voor de Aarde, zelfs wereldwijd geldt dit. Augustus 2016 zal de Plastic Madonna op het strand van Rio liggen.”

Rio en de naam Madonna zijn niet toevallig gekozen. De hele wereld zal naar Rio kijken vanwege de Olympische Spelen.

“Wat staat daar op die berg in Rio? Een enorme Jezus. Maar wat ligt daar dan op het strand? Een Madonna (Maria) met kindje! Waarom is dat beeld van zwerfvuil gemaakt? En gratis lift de kennis dat plastic zwerfvuil in het eten van toekomstige generaties terecht komt mee. Als maar één op de duizend mensen die naar de Olympische Spelen kijken hierdoor zijn gedrag verandert, door of geen plastic meer op straat te gooien of door af en toe eens iets op te ruimen, dan scheelt dit al snel 44.000.000 kilo zwerfvuil per jaar.”

Smith was al een tijdje bezig met het opzetten van het project, toen hij op TV de astronaut Wubbo Ockels zijn laatste woorden hoorde uitspreken:

“Hij zei dat de mensheid zo sterk is, dat ze de wereld kapot kan maken, maar ….ook kan redden. Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk”. Dat sluit haarfijn aan op ons project. Hoe mooi is het dat zijn vrouw Joos Ockels beschermvrouwe van de Plastic Madonna is geworden”.

Sinds begin maart zijn mensen overal in het land bezig met het verzamelen van petflessen, waarbij Peter benadrukt dat zoveel mogelijk mensen slechts één flesje hoeven in te leveren. Iedereen die iets doneert, maximaal die ene euro of dat ene PET-flesje vraagt hij om ook hun vrienden en kennissen te enthousiasmeren hetzelfde te doen.

Lees tip:  Plastic Madonna tegen zwerfvuil

Een grote wens van Peter Smith is om Doutzen Kroes bereid te vinden om zich ook voor het project in te zetten, door bijna niets te doen, even model te liggen voor het beeld van de Plastic Madonna. En wie weet krijgt Peter het voor elkaar 🙂

***
Afbeeldingen: Stichting Klean

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.