Energielabel woning: en nu?

Het eerste kwartaal van 2015 hebben alle woningbezitters in Nederland een energielabel thuisgestuurd gekregen. De overheid heeft een inschatting gemaakt van de energiezuinigheid van je huis en daar een indicatief energielabel aan gekoppeld. Maar wat moet je hier nu eigenlijk mee?

voorlopig of definitief

Het energielabel dat deze maand aan alle woningbezitters is toegestuurd is een indicatief label. De Nederlandse overheid heeft deze inschatting gemaakt op basis van het type en het bouwjaar van de woning, en de toen geldende bouweisen. Zo is bekend of je vloer en gevels geïsoleerd zijn en welk type glas er toegepast is. Heb je zelf maatregelen getroffen om je huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld een nieuwe ketel met een hoger rendement, dan zijn deze gegevens nog niet meegenomen. Dit kun je zelf aangeven bij het definitief maken van het label.

Je label definitief maken kan nu al, maar is pas verplicht wanneer je je woning gaat verkopen of verhuren.

Ben je van plan in de nabije toekomst je woning energiezuiniger te maken? Wacht dan even met het definitief maken van je energielabel en laat het pas vaststellen nadat je de maatregelen hebt getroffen. Zo draagt een ketel met een hoger rendement bij aan een energiezuinigere woning. Ook het na-isoleren van dak, gevels of vloer of het vervangen van het glas hebben invloed op de score van je woning.

Energielabel-mulderbeheer.nl-duurzaamheidskompasruimte voor verbetering

Het label is niet alleen in het leven geroepen om te kunnen voldoen aan de Europese standaarden. Het is op de eerste plaats ook een middel om bewoners bewust te maken van de (on)duurzaamheid van hun woning. Wanneer je woning een B of lager scoort, betekent dit dat er ruimte is voor verbetering.

Je kunt de professionele hulp inschakelen van een deskundige. Deze weet meestal precies waar er verbeteringen te behalen zijn in jouw huis en hoe dat aangepakt kan worden. Zo kun je samen een plan maken dat de investering, de bezuinigingen en de verbetering van de energieprestatie van je woning inzichtelijk maakt. Zie ook www.energielabelvoorwoningen.nl of doe de zelf-check.

Lees tip:  HomeMates: kennisplatform voor energiebesparing

Het label geeft ook een goede aanleiding om in discussie te gaan. Waarom scoort het ene huis beter dan het andere en wat doet dat ene gezin toch om de energierekening laag te houden? Misschien kom je er wel achter dat zij de wens voor zonnepanelen met jou delen.

zonnepanelen-bron-businessinsider.com-duurzaamheidskompas
maar waarom dan?

Een woning met een gunstiger energielabel zal uiteindelijk beter in de markt liggen bij verkoop. Zo weet de koper dat de energielasten lager zullen uitvallen en de woning een fijn wooncomfort biedt. Maar dit is natuurlijk niet alles. De folder van de overheid (bijgesloten bij het voorlopige energielabel) noemt een lagere energierekening, meer wooncomfort, een beter milieu en werkgelegenheid. Dat laatste is van toepassing wanneer je een professional inhuurt om je woning energiezuiniger te laten maken, bijvoorbeeld om het glas te laten vervangen.

Niet voor iedereen is energiebesparing vanzelfsprekend gekoppeld aan een hoog wooncomfort. Maar het is wel degelijk een gevolg van een beter geïsoleerd huis met gezonde ventilatie, zonder tocht en een goed functionerend verwarmingssysteem. Als het warmwater dan ook nog eens afkomstig is van zonnewarmte, zit je er met een goed gevoel warmpjes bij.

Tenslotte zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om minder energie te verbruiken, comfortabeler te wonen en het milieu te ontlasten. Het label bekijkt alleen de mate van energie- en warmteverlies door bouwkundige oorzaken en de manier van energie opwekken. Je hebt zelf in de hand hoe je met die energie en warmte omspringt!

radiator-gewoonovergeld.nl-duurzaamheidskompas
Heb jij deze maand een energielabel gekregen en is de score lager dan gedacht? Of heb je een goede tip? Laat hieronder je reactie achter en discussieer mee.

***
Afbeeldingen: mulderbeheer.nl, businessinsider.com, gewoonovergeld.nl, agterdenbosch.nl (uitgelicht)

Deze blogpost bevat een gesponsorde linkvermelding (Vattenfall)

Author: Milou

Architect | Van haar passie haar beroep gemaakt | Leergierig | Eens per week op de yogamat te vinden | Duurzaam bouwen als vanzelfsprekendheid | Droomt van een eigen moestuin

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.