Geen BTW op zonnepanelen?
Dankzij een slimme Oostenrijker hoeven particulieren in heel Europa in principe geen BTW meer te betalen op zonnepanelen. De Oostenrijkse particulier bedacht zich dat hij eigenlijk niet anders is dan zijn energieleverancier. Een particulier met zonnepanelen levert immers ook stroom aan het elektriciteitsnet, net als de grote energieleveranciers. Dit kan gezien worden als een economische activiteit.
BTW terugvragen
Omdat het hier om een economische activiteit gaat, kan iedere zonnepanelen eigenaar zich laten registreren als BTW ondernemer. De BTW op de totale investering in zonnepanelen (materiaal en arbeid) mag in een keer worden teruggevraagd na de aanschaf van de zonnepanelen. Dat levert een fors voordeel op van 21% op de materialen en 6% op de arbeid.
BTW afdragen
De BTW over de opbrengst moet in principe worden afgedragen. In Nederland en de meeste EU lidstaten kennen we echter de kleineondernemersregeling. Hierdoor hoef je geen BTW af te dragen als het op jaarbasis om niet meer dan 1350 Euro gaat. Je kunt zelfs vrijgesteld worden van administratieve verplichtingen.
De BTW over de opbrengst van zonnepanelen blijven voor een particulier ver onder de grens van 1350 Euro. Er hoeft dus geen BTW afgedragen te worden. Er hoeft ook geen sprake te zijn van administratieve rompslomp.
Europese Hof van Justitie
De Oostenrijkste Belastingdienst was het uiteraard niet eens met deze particulier. Maar de rechter liet het grondig uitzoeken door het Europese Hof van Justitie. De advocaat-generaal van het EU- hof heeft de particulier onlangs al gelijk gegeven in zaak C-219/12.
Het Europese Hof van Justitie heeft deze particulier uiteindelijk op 20 juni 2013 definitief in het gelijk gesteld. Hierdoor mogen particulieren in heel Europa de BTW op zonnepanelen verrekenen.
Lees hier de uitspraak van het hof
Wat betekent dit voor Nederland?
Op een EG richtlijn kun je je rechtstreeks beroepen, zelfs als deze tegen de Nederlandse BTW- wet in gaat. De Nederlandse particulier zal zich op het standpunt moeten stellen dat men al bij de aanschaf van de zonnepanelen de intentie had om als BTW ondernemer aangemerkt te worden.
Hoe kom ik in aanmerking?
Wil je in aanmerking komen voor het verrekenen van de BTW, dan dien je je als startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister) aan te melden bij de Belastingdienst.
Via deze link kun je aanmelden > Nadat je het formulier hebt ingevuld en opgestuurd krijg je een BTW nummer. Hiermee kun je de betaalde BTW over de zonnepanelen terugvragen. Vervolgens meld je jaarlijks hoeveel BTW je moet afdragen. Dat bedrag zal echter ver onder de 1350 Euro blijven, waardoor je het niet hoeft af te dragen. Je valt immers onder de kleine ondernemersregeling.
Belangrijk bij dit alles is dat je een energiemeter hebt die de terug geleverde stroom op een aparte meter registreert. Zo kun je met jouw energierekening aantonen dat je energie levert aan het net. Doorgaans geeft jouw netbeheerder je een slimme meter als je zonnepanelen gaat plaatsen, die is prima geschikt.
Rekenvoorbeeld met BTW teruggave en subsidie 2013
Je investeert in 12 zonnepanelen, waarmee je 2550 kWh per jaar gaat opwekken. De totale kosten voor materiaal en arbeid zijn 5.000 Euro inclusief BTW. Je meldt je aan als BTW ondernemer en vraagt 775 Euro BTW terug van de Belastingdienst.
De BTW over de opbrengst is jaarlijks 80-110 Euro. Dit bedrag hoef je niet af te dragen, omdat je hiermee onder de kleine ondernemersregeling valt.
Buiten de 775 Euro BTW kun je ook nog 650 Euro subsidie krijgen tot augustus 2013. In totaal krijg je dus 1.425 Euro terug op de investering van 5.000 Euro.
Download hier een voorbeeldberekening van de opbrengst en terugverdientijd: – Zonnepanelen compleet met montage – Zonnepanelen doe-het-zelf- montage
Advies
Met dit artikel informeren wij je graag over deze actuele ontwikkeling. Het gaat hier om een EU- richtlijn. Een richtlijn is verbindend ten aanzien van het te bereiken resultaat voor elke lidstaat waarvoor zij bestemd is, doch aan de nationale instanties wordt de bevoegdheid gelaten vorm en middelen te kiezen. Het is dus nog even afwachten hoe de Nederlandse overheid hierop gaat reageren. Of je hier verder actie op wilt ondernemen dien je voor jezelf te beslissen. Duurzaamheidskompas of Bespaar Bazaar geven hier verder geen adviezen in.
***
Bronnen: NBC Lemaire & partners, Bespaar Bazaar