Had jij verwacht dat deze monumenten zonnepanelen hebben?

De top 10 monumenten in Europa (én in Nederland) waarvan je nooit gedacht had dat ze zonnepanelen hebben

Wat hebben de Eiffeltoren in Parijs, de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad, en de Reichstag in Berlijn met elkaar gemeen? Niet alleen worden ze tijdens de zomervakantie weer door duizenden toeristen bezocht en bewonderd, ook hebben ze allemaal zonnepanelen. Dit zijn natuurlijk opvallende voorbeelden, maar in Nederland zijn er eveneens genoeg bekende gebouwen waarvan je misschien niet wist dat ze zonnepanelen hebben. 

Zon in eigen land

Op vakantie in eigen land zijn er meer iconische gebouwen met zonnepanelen te ontdekken dan je misschien verwacht laat Otovo, het van oorsprong Noors bedrijf, weten dat via een abonnementsmodel zonnepanelen plaats op daken over heel Europa. Soms zijn ze goed zichtbaar maar af en toe ook beter verstopt. Zo liggen op het dak van het Hermitage Museum in Amsterdam maar liefst 316 zonnepanelen. Deze zijn niet zichtbaar vanaf de grond, maar wekken wel zo’n 80.000 kWh aan duurzame elektriciteit op. Wat ongeveer 30 huishoudens een jaar van stroom kan voorzien. 

Ook zijn er grotere projecten te vinden op Nederlandse bodem. Wist je dat op Rotterdam Centraal Station honderddertigduizend zonnecellen op 10.000 vierkante meter liggen? Dat is een oppervlakte dat groter is dan een voetbalveld en maakt dit station een van de meest indrukwekkende gebouwen met zonnepanelen in Nederland. Deze panelen zijn goed voor het opwekken van ongeveer 300 megawattuur per jaar, oftewel 85 huishoudens.

“Het ontwerp van zonnepanelen is de afgelopen jaren zo verbeterd, dat er geen reden meer is om niet na te denken over het installeren van zonnepanelen. En niet alleen bij de bouw van nieuwe gebouwen, ook bij bestaande historische gebouwen kunnen zonnepanelen worden aangebracht zonder het visuele uiterlijk aan te tasten.”
Jort Statema, algemeen directeur van Otovo Nederland

Voorbeeldfunctie voor verduurzaming

Het doel van de EU is dat in 2030 ruim 40 procent van de opgewekte energie duurzaam is, een ambitieus doel. Hierdoor is de noodzaak aanzienlijk gegroeid om zo veel mogelijk zonnepanelen op gebouwen te plaatsen, inclusief monumenten en populaire bezienswaardigheden. Ook de Nederlandse overheid heeft soortgelijke plannen op dat gebied. Zo moeten alle gebouwen boven de 250 vierkante meter vanaf 2025 zonnepanelen hebben en is het de bedoeling dat vanaf 2030, 80 procent van alle overheidsgebouwen voorzien is van zonnepanelen.

Lees tip:  Tips bij de aanschaf van zonnepanelen

Met het oog op deze plannen is één ding duidelijk: elk dak en elk geschikt gebied telt. Want beroemde bezienswaardigheden kunnen een zichtbaar voorbeeld zijn dat bijdraagt aan een versnelling van de energietransitie. Hierdoor is het van groot belang om uit te zoeken of meer bezienswaardigheden in ons land geschikt zijn, of zelfs geschikt gemaakt kunnen worden om zonnepanelen te integreren. Op deze manier kan heel Nederland op een milieuvriendelijke manier energie opwekken zonder CO2-uitstoot.

Wie denkt dat zonnepanelen op toeristische attracties en openbare gebouwen een nieuw fenomeen zijn, moet verder kijken dan Europa: het Witte Huis kreeg al in 1979 voor het eerst zonnepanelen!

Top-5 bekende Nederlandse gebouwen

met zonnepanelen:zonder zonnepanelen, met potentie:
Hermitage Museum AmsterdamHet Rijksmuseum in Amsterdam
Centraal Station RotterdamPaleis Noordeinde in Den Haag
Depot Boijmans van Beuningen Rotterdam Centraal Station Amsterdam 
Paleis symbolica in de EftelingDe Afsluitdijk van Noord-Holland naar Friesland
Universiteit Utrecht – UithofHet Binnenhof in Den Haag

Europese bezienswaardigheden met zonnepanelen

Top-10 bekende Europese gebouwen met zonnepanelen
Eiffeltoren, ParijsHermitage Museum, Amsterdam
Reichstag, BerlijnSixtijnse Kapel, Vaticaanstad
Paleis Schönbrunn, WenenOpera House, Oslo
Ruïnes van Pompeii, NapelsKasteel Balmoral, Schotland
Paleis Drottningholm, StockholmBritish Museum, Londen

Bron: persbericht Otovo
Afbeelding: Denys Nevozhai via Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.