HAP: vegan én fair

Begin 2014 kregen Jochem en Eline onverwachts de kans om in een concept store als ondersteunende horeca aan de slag te gaan. Met weinig ervaring en veel enthousiasme doorstonden ze chaotische weken, waarin alles een naam kreeg: HAP, een vegan & fair delicatessenwinkel. HAP bleek een groot succes. Recent bewijs is de crowdfundingscampagne waarmee meer dan € 20.000 is binnengehaald!

“Mensen vonden ons eten lekker en de informele sfeer fijn. Voor we het wisten bouwden we vaste klanten op. Veel van hen hadden niet eens in de gaten dat we geen dierlijke ingrediënten gebruiken.” aldus de initiatiefnemers.

gevel HAP-vegan winkel-duurzaamheidkompas
Grote vraag naar vegan

Met de naderende sluiting van HAP en de groeiende vraag (wanneer gaan jullie weer open?) van hun inmiddels enorme achterban , gingen Jochem en Eline naarstig op zoek naar een manier om HAP door te laten gaan. Ze hadden inmiddels ‘de geest te pakken’ en wilden graag door.

“Een paar maanden verstreken maar we konden het maar niet loslaten en besloten er voor te gaan. De sprong in het diepe: een eigen zaak! En dat is HAP.”

HAP: geen regulier ‘koffietentje’

HAP is en delicatessenwinkel in fair & vegan food, waar je (h)eerlijk kunt lunchen. Wat maakt HAP nou zo anders dan andere “koffietentjes”? HAP is een onderneming dat rekening houdt met iedereen in het productieproces en dat met kleinere en/of lokale ondernemers samenwerkt. “Het is meer persoonlijker, kleinschaliger. HAP is een informele, ongedwongen ontmoetingsplek waar iedereen welkom is en gewoon met je aangesproken wordt.”

cupcake-HAP-duurzaamheidskompas.nl-vegan

Menukaart: lokaal, vers en homemade

Jochem en Eline hanteren geen vaste kaart. Afhankelijk van het seizoen en hun stemming ontstaat een veelzijdig aanbod uit eigen keuken. HAP is trouwens de eerste, volledig vegan winkel van heel Brabant. Klanten van HAP kiezen niet ‘zomaar’ voor dit vrolijk winkeltje. “Klimaatverandering, het voedselprobleem, dierenleed: het krijgt allemaal een hoop aandacht en mensen zoeken naar manieren om daar bewust mee om te gaan. Ook de gezondheid is een belangrijke reden voor mensen om plantaardig(er) te gaan eten.” vertelt Eline.

“Samen maken we het verschil”

We vroegen ons af wat de toekomstplannen zijn voor HAP. “We genieten voornamelijk van het nu, en werken hard. Wat er over vijf jaar gebeurd is nog ver weg, maar leuk om over na te denken. We hopen dat er steeds meer duurzame bedrijfjes opgezet worden die elkaar inspireren en een versterkend effect op elkaar hebben. Dat is misschien ook meteen de boodschap voor de lezers van Duurzaamheidskompas.nl: je aankopen in kleine, duurzame bedrijven zijn meer waard  dan bij grote ketens. Als we samenwerken, kunnen we echt een verschil maken!”

HAP-jochem-eline-vegan en fair-duurzaamheidskompas

Bij HAP is er ruimte voor proeverijen, maar ook evenementjes. Jochem en Eline hebben inmiddels een ‘Rock ‘n Roll en Hotdogs’ event georganiseerd waar veel animo voor was. Op de Facebookpagina van HAP kun je volgen wanneer er weer een eigenwijze, vegan HAPpening plaatsvindt.

HAP heeft nu via crowdfunding haar opstartkosten binnen en dat geeft de initiatiefnemers het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. In de woorden van het duo: “HAP lijkt zo een beetje van iedereen die mee heeft gedaan.”

Jochem en Eline hebben voor HAP de beoogde € 20.000 euro al ruim binnen en de crowdfundingscampagne is inmiddels afgelopen. 

***
Website HAP

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.