Heeft water een houdbaarheidsdatum?

Nu ik volop bezig ben met De Grote Waterflessen Test om een goed beeld te vormen over herbruikbare en duurzame waterflessen, leek het me zinnig om het grootste merk te benaderen op het gebied van mineraalwater en wegwerpflessen.

Hoofd van de afdeling communicatie van Spa (Spadel N.V.) is zo vriendelijk geweest om een uitgebreid antwoord te formuleren op een aantal vragen die ik via het contactformulier op de site heb gesteld.

Ik wil het graag delen, vooral ook om hoor-wederhoor te kunnen toepassen. Aangezien dit soort bedrijven vaak onder vuur liggen inzake thema’s als duurzaamheid en milieuvervuiling.

Hieronder onze mailwisseling.

***
(Mijn vragen)

Onderwerp: Andere vragen
Vraag:

Beste,
Ik had een aantal vragen over de bekende blauwe Spa waterfles. Er staat op de fles dat deze alleen geschikt is om Spa-water te bevatten, waarom?
Waarom zit er een houdbaarheidsdatum op water? Zijn de flessen van Spa BPA en phalaten etc. vrij? Veel mensen hervullen uw flessen, in hoeverre is dit verantwoord?
Ik zou zeer geholpen zijn met uw antwoorden. Ik ben momenteel bezig met een onderzoek naar waterflessen voor mijn consumentenweblog Duurzaamheidskompas.nl
Alvast dank voor uw tijd en moeite.

Met vriendelijke groeten.
Nurgül Kasikci

Verzonden op: 26-11-2011

***

(Het antwoord van Spa op 30-11-2011)

Beste mevrouw,

We hebben uw vraag goed ontvangen.

Flessen natuurlijk mineraalwater (in tegenstelling tot bronwater en kraanwater) zijn verplicht om op hun etiket hun minerale samenstelling aan te duiden. Waarom ? Omdat ze als enige type water een constante samenstelling kunnen garanderen (in de tijd) en die samenstelling aan de consument dienen te communiceren zodat deze duidelijk weet wat hij of zij drinkt. Immers, waters hebben allen een verschillende samenstelling gaande van heel laag gemineraliseerd (zoals Spa Reine) tot heel sterk gemineraliseerd. Dit wil zeggen dat indien een consument zijn Spa Reine flesje opnieuw vult met een ander type water zoals kraanwater, de inhoud niet meer beantwoordt aan de informatie op het etiket. Daarenboven bevat de fles geen natuurzuiver mineraalwater meer maar (chemisch) behandeld kraanwater.

Lees tip:  Faba Factory komt met Nederlandse tofu van veldbonen

Ik kan u bij deze bevestigen dat de Petflessen Spa geen phtalaten noch Bispehonl A bevatten. Migratie van bestanddelen van de fles in het water is ook een fabel dat helaas af en toe terugkomt. Uiteraard moet een verpakking mineraalwater, zoals elk voedingsmiddel, uit de zon bij gematigd temperatuur bewaard worden en dit in een droge omgeving. Dat is op het etiket vermeld. Niet dat dit anders een gevaar voor de gezondheid zou betekenen, maar de smaak van het water kan hierdoor veranderen en niet zo lekker zijn.

Het regelmatig bijvullen van een fles waarmee aan de mond gedronken wordt, wordt ook afgeraden omdat het speeksel van de consument dan ook verschillende keren in de fles terechtkomt en dit reacties kan veroorzaken waarbij de inhoud wel geen gevaar vormt maar de smaak ook in dit geval wordt aangetast. Om de fles volledig bacterievrij te maken zou die door de consument thuis elke keer op hoge temperatuur en met een detergent moeten worden gewassen wat ook niet ecologisch verantwoord is.

Het hervullen van flesjes met ander water uit milieu-overwegingen heeft weinig zin. Immers, in Nederland is er een heel efficiënt systeem van recuperatie van petflessen die nadien gerecycled worden. De gerecycelde pet wordt nadien opnieuw gebruikt in de productie van nieuwe flessen water (50% zelf voor Spa Reine, als enige in Europa) en ook in de productie van kleding en tapijt.

Vermits u interesse hebt voor duurzaamheid, nodig ik u ook uit om kennis te nemen van ons gloednieuw duurzaamheidverslag waarin u ons beleid inzake verpakkingen kunt vinden alsook de unieke troeven van natuurlijk mineraalwater. U vindt dit in de rubriek Duurzame Ontwikkeling’ op onze website www.spadel.com

Ik sta uiteraard ter uwe beschikking voor meer informatie.

Met vriendelijke groet
Jean-Benoît Schrans

Directeur Communication

***
Afbeelding: Jonathan Chng on Unsplash

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

1 Comment

  1. Mooie verkooppraatjes, mensen koop een waterdestilleerder ipv elke keer dure flessen. Mraanwater is niks goeds aan dat zit vol met zooi, zul je zien in je destilleer apparaat na 1 behandeling al. Kraanwater bevat tussen 100 en 250 deeltjes, ppm, parts per million. Wil je niet drinken. zuiver water bevat maximaal 50 deeltjes 50ppm, parts per million. Gedestilleerd water bevat 0.00 tot 0.10 ppm, parts per million. Totale proces voor het zuiverste water in eigen beheer, mobiel, waar en wanneer jezelf wilt. Gooi er vies water in en er komt zuiver water uit.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.