Een hete zomer; goed voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen ben je spekkoper deze zomer. Aldus diverse berichten in de media de afgelopen weken. Maar niet te vroeg gejuicht; de hitte van de afgelopen weken is niet alleen maar positief. Dat zegt het Eindhovense Autarco, zelf producent van complete systemen voor zonne-energie.

Autarco monitort gedurende het jaar weerkundige gegevens en de opbrengsten van systemen voor zonne-energie. De onderneming meet onder andere zonuren, instraling (hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt) en temperatuur en analyseert zo of de geleverde systemen naar behoren functioneren. Uit deze gegevens blijkt onder meer het causale verband tussen warmte en de verwachte opbrengsten van zonne-energiesystemen.

Hitte versus efficiëntie zonnepanelen

Wat vaak onderbelicht blijft: hitte heeft een nadelig effect op de efficiëntie van zonnepanelen. Zoals bijvoorbeeld ook accu’s minder presteren bij extreem hoge temperaturen. Om de onderbelichte keerzijde van de medaille te toetsen, deed het bedrijf afgelopen juli 2018 een uitgebreide analyse naar de prestaties van systemen voor zonne-energie. Felle zon en weinig bewolking zorgden voor landelijke juli-records qua instraling.

  • De onderzochte panelen waren gericht op het zuiden in een optimale hellingshoek van 35 graden.
  • In Eindhoven was de gemiddelde temperatuur in juli 3°C hoger dan normaal.
  • De panelen zelf werden ruim 6°C warmer en bereikten piekwaardes van boven de 60°C!
  • De instraling op deze locatie was in juli maar liefst 34% hoger dan gebruikelijk. Maar het rendement steeg met ‘slechts’ 30%.

Samengevat:
· Dat juli een recordmaand was, is niet bijzonder. Juli is altijd een van de beste maanden van het jaar voor eigenaren van zonnepanelen.
· Zonneschijn is goed voor het rendement, hitte niet. Een verschil in rendement van 4% is een stuk hoger dan in minder warme zomers.
· Desondanks hebben eigenaren van systemen voor zonne-energie flink profijt van hun investering deze zomer.

Over Autarco

Autarco is een Nederlandse producent en leverancier van zonnepanelen, omvormers, monitoring en bevestigingsmateriaal. Autarco levert PV-systemen met een kWh-garantie van 15 jaar. Autarco heeft vestigingen in Nederland (Eindhoven), het Verenigd Koninkrijk, China, Hongkong en Australië.

Bron: Autarco
Afbeeldingen: Autarco

Deze blogpost is een gastbijdrage

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.