HomeMates: kennisplatform voor energiebesparing

Tijdens het kennisevenement Ecobouw is vorige week onder de naam HomeMates een onafhankelijk kennisplatform op het gebied van energiebesparing in de bestaande woningbouw gelanceerd. Het platform heeft tot doel de slaagkans van energiebesparingsprojecten te vergroten. Met de oprichting roept de initiatiefnemer ‘stille helden’ op hun ervaringen met succesfactoren die zich kenmerken door bewonersbelangen en samenwerking te delen.

Kennis ontsluiten en doorontwikkelen

HomeMates is een initiatief van professor Sustainable Building & Development Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit. Het platform gaat bestaande kennis ontsluiten en doorontwikkelen. HomeMates krijgt zijn uiteindelijke vorm in samenwerking met spelers uit het veld.

homemates-duurzaamheidskompas

“Goed functionerende techniek en voldoende budget spelen vanzelfsprekend een grote rol bij het slagen van verduurzamingsinitiatieven. Maar de derde factor die leidt tot meer succes blijft té vaak onderbelicht. Het draait daarbij om het begrip Samen: Samen willen, Samenbrengen, Samenwerken. Oftewel, bewonersbelangen centraal stellen, het project stevig inbedden in een bredere context en de samenwerking tussen alle partijen goed laten verlopen. HomeMates richt zich specifiek op deze derde succesfactor.” Aldus professor van Hal over het platform.

‘Stille helden’ gezocht

In samenwerking met Cobouw zoekt HomeMates ‘stille helden’. Dit zijn mensen die recent met succes energiebesparingsprojecten in de bestaande woningbouw hebben gerealiseerd doordat zij op bijzondere en positieve wijze omgingen met bewoners, de samenwerkingspartners en de opgave.

homemates.nl-duurzaamheidskompas

De zoektocht richt zich naast op de grootschalige ambitieuze projecten, ook op de kleinere en minder geruchtmakende initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn de aardige lokale aannemer die veel dorpsgenoten enthousiast kreeg voor energiebesparing, de installateur die extra zijn best deed om het ‘zijn’ bewoners naar de zin te maken of de gemeente of corporatie die erin slaagde de samenwerking tussen alle betrokken partijen een extra impuls te geven.

Selectie vijf mooiste verhalen

De ervaringen en verhalen van deze ‘stille helden’ worden gebruikt als inspiratie voor iedereen die zich bezighoudt met het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. De geselecteerde verhalen krijgen een plek op de website en de mooist vijf worden uitgelicht in Cobouw.

Masterclass

Tijdens een HomeMates/Cobouw Masterclass op 4 februari 2015 op Nyenrode Business Universiteit kunnen deelnemers, mede aan de hand van de ervaringen van de vijf geselecteerden en met de kennis van HomeMates,  nagaan hoe zij zelf de kansen op succes van hun projecten kunnen vergroten.

***
Bron: Nyenrode Business Universiteit
Afbeeldingen: nyenrode.nl, homemates.nl

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.