Inleverbak voor elektrische apparaten

De gemeente Leeuwarden, Wecycle, Omrin en PostNL zijn gisteren een inzamelproef voor kleine elektrische apparaten gestart.

Inwoners van Leeuwarden kunnen hun afgedankte kleine elektrische apparaten voortaan kwijt in inleverbakken die hangen onder brievenbussen verspreid over de gemeente. Het idee is om hiermee burgers de mogelijkheid te bieden om kapotte of oude kleine apparaten laagdrempelig in te leveren ter recycling. Met kleine apparaten bedoelt men mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed.

Het doel van de proef is inwoners bewuster te maken van het belang van recycling en hen te stimuleren apparaten apart in te leveren. De proef duurt een jaar.

WECYCLE_brievenbus_dkStatistieken

In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) in de vuilnisbak. Dat is zo’n 2 kilo per persoon. Doelstelling van de inzamelproef in Leeuwarden is de hoeveelheid e-waste per persoon dat nu tussen het restafval verdwijnt, te halveren. Door gescheiden in te leveren kunnen afvalverwerkers de apparaten voor meer dan 75 procent recyclen. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Locatie dichtbij huis verlaagt inzameldrempel

Uit recent onderzoek van TNS Nipo, onder ruim 500 Leeuwarders, blijkt dat 74 procent geneigd is (meer) afgedankte kleine elektrische apparaten in te leveren indien daarvoor dichtbij huis meer mogelijkheden zijn. Deze inzamelproef biedt de inwoners van Leeuwarden de mogelijkheid dichtbij huis in te leveren.

Samenwerking

De samenwerkende partijen delen de ambitie onze leefomgeving duurzamer te maken en dragen allen op eigen wijze bij aan de proef. Leeuwarden maakt het mogelijk de proef in haar gemeente uit te voeren. Wecycle coördineert en financiert de proef vanuit het Wecycle-fonds. Omrin zorgt voor de duurzame afvalinzameling van Friesland. PostNL stelt de locaties onder de brievenbussen beschikbaar en leegt de inleverbakken.

Voor meer informatie over de inzamelproef en de locaties van de brievenbussen met inleverbakken, klik hier.

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.