Lendahand: mesofinance via crowdfunding

Ex-bankier Peter Heijen laat zien hoe bankieren duurzaam kan. Zijn initiatief Lendahand is een crowdfunding platform waar leningen ingezet worden als middel om zelfredzaamheid en economische ontwikkeling te stimuleren van MKB’ers in opkomende landen.

Hoe het begon

Grote ideeën worden geboren op onverwachtse momenten. Peter was aan het backpacken in Bangladesh toen hij de ingeving kreeg om iets te doen met mesofinanciering.

Ik sliep in een guesthouse in Dhaka dat door voormalige straatkinderen werd gerund. Hier stond ondernemerschap en het kunnen zorgen voor jezelf voorop bij het verbeteren van de levensomstandigheden van deze kinderen. Dit heeft enorme indruk op mij gemaakt. De kinderen die in dit guesthouse werkten zagen er verzorgt uit en spraken Engels. Hier is het zaadje van Lendahand gezaaid.”

lendahand-duurzaamheidskompas
Slechte toegang tot mesofinanciering

Peter zag dat de straatkinderen het erg zwaar hadden. Dit heeft hem geinspireerd om zelfredzaamheid te stimuleren via ondernemersschap. Volgens Peter Heijen is dit een gelijkwaardige en effectieve manier om levensstandaarden te verbeteren. Zijn research toont aan dat ondernemers in ontwikkelingslanden, vooral in het MKB segment, slechte toegang hebben tot financiering. Hierdoor kunnen veel MKB’ers nauwelijks groeien en vaak met moeite het hoofd boven water houden.

Lendahand-foto1

De oplossing: Lendahand

Omdat crowdfunding een betrokken en laagdrempelige manier van financieren is, besloot Peter deze twee werelden met elkaar te verbinden. Via Lendahand kunnen sociale beleggers nu kleine ondernemers helpen groeien. Zo ontstaat werkgelegenheid en kunnen de ondernemers voor hun gezin zorgen en bijdragen aan meer welvaart in hun directe omgeving.

Toekomstplannen

Inmiddels is Landahand ruim twee jaar actief en heeft diverse kleine ondernemingen in opkomende landen voorzien van sociale leningen. Peter hoopt per jaar minimaal 15 miljoen aan leningen te vertrekken aan kleine MKB ondernemers en daarmee 7500 banen te helpen creëren. Waar ziet hij Lendahand over vijf jaar?

Lendahand-foto3

“Over vijf jaar is Lendahand een zelfstandig opererende sociale enterprise en actief in verschillende Europese landen om financiering aan te trekken voor ondernemers in minimaal 10 opkomende landen, waaronder bijvoorbeeld Cambodja, Vietnam, Uganda, Senegal en Ghana.

Knelpunten in het bankwezen

Er ligt ook een taak voor de traditionele banken en leningverstrekkers als het gaat om duurzaam bankieren. Transparantie over de werkwijze, hoe het geld besteed wordt en inzage in het kostenplaatje zijn volgens Heijen verbeterpunten in het systeem. Het zou veel uitmaken als inversteerders of eigenaren van het geld meer invloed hebben op hoe het geld wordt besteed: bijvoorbeeld het type projecten, producten en ondernemers die leningen of investeringen krijgen.

Lendahand-foto2

Investeren in zelfredzaamheid en welvaart

Wil jij gebruik maken van de mogelijkheid om tegen een beperkte risico ondernemers aan de andere kant van de wereld vooruit te helpen? Zo ontvang jij 3% rente en kunnen de ondernemers hun bedrijf uitbouwen en voor werkgelegenheid voor anderen zorgen.

De leningen verlopen via lokale partners met wie Lendahand samenwerkt en die grondig worden gescreend. Mocht je nou net geld uitlenen aan die ene ondernemer waarbij het misgaat – dan zorgen de lokale partners ervoor dat de lening alsnog aan de uitleners wordt terugbetaald.

Kijk voor meer informatie op Lendahand

***
Afbeeldingen: Lendahand, Brandingabetterworld.com

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.