Meerderheid jongeren kiest voor nieuw apparaat

Volgens een onderzoek van refurbed onder ruim 1000 consumenten komt naar voren dat driekwart van scholieren en studenten kiest voor nieuw apparaat in plaats van duurzaam alternatief. “Jongeren missen kans op een bijdrage aan een beter milieu,” stelt Kilian Kaminski, één van de oprichters van de online marktplaats voor refurbished apparatuur.

Een refurbished apparaat werkt als een nieuw product, is net zo betrouwbaar en vaak goedkoper. Daarnaast kunnen jongeren hierdoor bijdragen aan een beter milieu.”

Kilian Kaminski, oprichter Refurbed

Nu de zomervakantie er bijna op zit zijn de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar in volle gang. Daar hoort in het hedendaagse onderwijs een goed werkende laptop of tablet bij. Uit onderzoek van online marktplaats refurbed blijkt dat 74,1% van de scholieren en studenten bij het kopen van een laptop of tablet kiest voor een nieuw apparaat. Daarnaast koopt bijna 60% van de ouders de laptop of tablet nieuw voor hun kinderen. Dat terwijl er duurzamere en goedkopere alternatieven zijn, zoals tweedehands en refurbished.

Gemiste kans

Ondanks dat studenten en scholieren vaak voorop lopen in protesten voor een beter milieu, besluit driekwart van de ondervraagden uit die categorie hun laptop of tablet nieuw te kopen. Oude exemplaren worden vaak weggegooid: elektronisch afval zorgde in 2019 voor maar liefst 53,6 miljoen ton e-waste. Kilian Kaminski, een van de oprichters van refurbed, spreekt van een gemiste kans: “Op de een of andere manier is de huidige opvatting dat een nieuwe laptop altijd de beste keuze is. Die gedachte willen we graag veranderen door de consument te informeren over het aanschaffen van een refurbished apparaat. Een refurbished apparaat werkt als een nieuw product, is net zo betrouwbaar en vaak goedkoper. Daarnaast kunnen jongeren hierdoor bijdragen aan een beter milieu.”

Het reviseren van oude elektronica biedt een oplossing voor e-waste en het uitputten van grondstoffen, omdat apparaten zo een langere levensduur hebben en veel onderdelen hergebruikt kunnen worden. 

Educatie voor de volgende generatie

Het onderzoek laat ook zien dat 60% van de ondervraagde ouders bij aankoop van een laptop of tablet voor hun kinderen kiest voor een nieuw apparaat. Dat percentage is dus lager dan bij studenten en scholieren, maar toch ligt ook hier een kans om het fundament te leggen voor een duurzamere toekomst. Kaminski: “Door niet alles nieuw te kopen kunnen we onze kinderen al op jonge leeftijd meegeven dat we producten moeten hergebruiken en zuinig moeten zijn met grondstoffen.”

Over het onderzoek

1.041 respondenten zijn ondervraagd voor het onderzoek in de leeftijd van 16-50 jaar. het 
onderzoek is uitgevoerd door PanelWizard, conform de richtlijnen van ISO 20252.

Bron inhoud en afbeelding: Refurbed

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.