Kunnen we kennismaken: wie is Sjoerd, de man achter ZoekGroen.nl?
Ik wil liever niet persoonlijk in de schijnwerpers staan. Dit is een bewuste keuze. Het gaat namelijk vooral om het initiatief. Uiteraard betekent dit niet dat er niets geschreven kan worden over de achterliggende gedachte waarom de duurzame zoekmachine ZoekGroen.nl opgericht is.
Wat was de aanleiding voor een duurzame zoekmachine?
Het idee om ZoekGroen op te richten is ontstaan toen ik een tijd terug via Twitter de tip kreeg om voortaan via de groene zoekmachine Ecosia te gaan zoeken. Zoals velen werd ik direct enthousiast. Ik wilde er echter eerst 100% van overtuigd zijn dat het achter de schermen ook echt zo “groen” is als het lijkt voordat ik voortaan via Ecosia zou gaan zoeken. In mijn zoektocht naar meer informatie hierover kwam ik een kritisch artikel over Ecosia tegen en werd mij duidelijk dat Ecosia inderdaad groener lijkt dan het is. Dit nam niet weg dat de intentie en de gedachte erachter in mijn optiek gewoon goed is.
Dit zette mij aan het denken: wat nou als ik een soortgelijk concept kan maken maar dan op basis van Google (momenteel de groenste grote zoekmachine)? Omdat er maar één manier is om erachter te komen of dit zou kunnen werken (namelijk door het gewoon te doen) ben ik dit verder gaan uitwerken met als resultaat ZoekGroen.nl.
Maar er is toch ook Blackle; een andere duurzame zoekmachine?
De veronderstelling dat zwart minder verbruikt dan wit blijkt niet helemaal correct te zijn. De hoeveelheid energie die een kleur verbruikt, hangt af van de technologie waarmee het scherm gemaakt is. De twee meest gebruikte typen computerschermen zijn CRT-schermen (de ouderwetse beeldbuizen) en lcd-schermen. Voor CRT-schermen klopt het inderdaad dat een zwarte achtergrond minder energie verbruikt dan een witte, maar niet voor lcd-schermen. De meerderheid van de internetgebruikers beschikt over een lcd-scherm. Op een lcd-scherm verbruikt een zwarte achtergrond zelfs iets meer dan een witte, hoewel het verschil niet zo heel groot is. Persoonlijk ken ik trouwens niemand meer die nog een ouderwetse beeldbuis gebruikt. Ook zag ik dat Blackle.nl niet groen gehost wordt. Je kunt dit controleren via The Green Web Foundation.
Zie de volgende bronnen:
Bron 1 – uitleg over Blackle.nl
Bron 2 – uitleg over Blackle.nl
Informatie over CRT- en LCD-beeldschermen
Waarom nou juist een zoekmachine en niet iets anders?
Zoals hierboven te lezen is, is het idee spontaan ontstaan. Ik zag een kans en daarom ben ik er op ingesprongen. Dus het was geen lijstje met mogelijke initiatieven waarvan uiteindelijk dit initiatief overbleef; er was geen shortlist.
Waar staat ZoekGroen.nl over een jaar?
Zodra de goedkeuring voor het advertentieprogramma van Google binnen is, is de volgende stap het verbeteren van de vormgeving van ZoekGroen.nl (zowel qua looks als qua gebruiksvriendelijkheid). Ook heb ik nog een wensenlijstje voor de langere termijn: hierop staan onder andere het uitbreiden van de zoekopties (maps, nieuws en dergelijke) en het integreren met webbrowsers (plugins/extenties). Ik wil mij echter eerst concentreren op de basis, en van daaruit rustig en gestaag ZoekGroen.nl verder uitbouwen.
Het doel is dat ZoekGroen uiteindelijk voor een vaste stroom aan extra donaties voor de goede doelen kan gaan zorgen. Er zijn hiervoor geen vastomlijnde doelen in de zin van bezoekersaantallen/
Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jou als ondernemer en individu?
Ik ben geen ondernemer, ZoekGroen betreft een particulier initiatief. 😉
Duurzaamheid en dan met name de overgang naar een circulaire economie is essentieel voor het stoppen van de achteruitgang van de biodiversiteit in de wereld en het vertragen van klimaatverandering (en alle nare gevolgen die dit heeft voor al het leven op aarde).
Wat is je motto en waarom?
Dat is een goede vraag, ik heb niet echt een motto. Het volgende geeft wellicht het beste weer van hoe ik in het leven sta: Als iedereen bij zijn dagelijkse handelingen rekening houdt met de impact ervan op het milieu c.q. natuur, dan wordt de wereld direct een stuk mooier en gezonder!
Heb je een duurzame tip voor onze bezoekers?
Neem jij steeds gesmeerde boterhammen mee naar het werk? Gebruik dan geen plastic zakjes maar gebruikt een Lunchskins sandwich bag. De Lunchskins sandwich bag is milieuvriendelijk en keer op keer herbruikbaar (en kan gewoon in de vaatwasser). De Lunchskins sandwich bag is online verkrijgbaar via de webwinkel van Natuurmonumenten.
We wensen Sjoerd veel succes toe met ZoekGroen.nl!
#GOED NIEUWS#
De goedkeuring voor het advertentieprogramma van Google is inmiddels binnen! Vanaf nu kunnen de zoekopdrachten die via Zoekgroen.nl gedaan worden daadwerkelijk gaan bijdragen aan nieuwe bossen en het terugdringen van woestijnen!