Minder afgedankte e-waste door recessie

Wecycle komt met een interessant rapport met cijfers van 2012 over de inzameling van afgedankte elektronische apparatuur en kapotte energiezuinige lampen, de zogenaamde e-waste. De organisatie zamelde vorig jaar 121 miljoen kilo e-waste in, terwijl dat in 2011 128 miljoen kilo was. Het is voor het eerst sinds de start van het inzamelsysteem dat er minder e-waste werd ingezameld dan in het voorgaande jaar. 

De wettelijke doelstelling voor e-waste is 4 kilo per inwoner. De inzameling levert in 2012 een resultaat op van meer dan 7 kilo per inwoner. Inclusief registratie rapporteert Wecycle over vorig jaar meer dan 8 kilo per inwoner.

Oorzaken daling

Er zijn diverse oorzaken voor de daling van het aantal kilo’s ingezameld e-waste. De verkoop van nieuwe apparaten viel in 2012 terug waardoor minder is afgedankt. Dit betrof niet alleen zwaardere apparaten als groot witgoed (koelkasten, wasmachines, vaatwassers), maar ook bruingoed (TV’s, audio/video-apparaten) en ICT-apparatuur. Ook neemt de inzameling van zware TV’s en monitoren met een beeldbuis af, omdat veel consumenten inmiddels platte schermen in huis hebben.

Totaalplaatje

De daling in 2012 is met name merkbaar bij het ingezamelde volume ICT-apparatuur, dat met bijna 15 procent is gedaald naar 15,5 miljoen kilo. De inzameling van alle andere elektrische apparaten daalde met 4 procent tot 102,3 miljoen kilo. Er is 3,4 miljoen kilo aan energiezuinige verlichtingsapparatuur ingezameld. De inzameling van spaarlampen en tl-buizen liep terug, maar dit werd gecompenseerd doordat 2 procent meer armaturen zijn ingezameld. In totaal werd 121,2 miljoen kilo e-waste ingezameld.

***
Over Wecycle

Wecycle regisseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle wil zoveel mogelijk e-waste inzamelen en werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, installateurs, kinderboerderijen, winkels, scholen en consumenten. Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert optimale recycling en rapporteert hierover aan de overheid. Meer informatie is te vinden op wecycle.nl

Lees tip:  Let's 'Wecycle'

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.