Nederlanders ongevoelig voor voedselhypes
Nederlanders zijn niet gevoelig voor voedseltrends en dieetgoeroes. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de NVVL, het netwerk voor food experts.
Acht van de tien ondervraagden trekt zich niets aan van voedingshypes. Bovendien vindt meer dan 70% die trends en hypes maar onzin.
“Als je de media mag geloven, dan heerst er totale voedselverwarring bij de Nederlandse bevolking. Denk maar aan de discussies het afgelopen jaar over superfoods en de Voedselzandloper. Echter, uit dit onderzoek blijkt dat die hele discussie aan de meeste Nederlanders voorbij gaat. Enerzijds omdat het een groot deel gewoon niet interesseert en anderzijds omdat mensen liever normaal willen eten.”
Elly Kaldenberg, diëtist en vicevoorzitter van de NVVL.
Het houdt de gemoederen bezig
Gezonde voeding is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Vooral vrouwen vinden het interessant om over voeding te lezen in boeken en tijdschriften, er met vrienden over te praten of op het internet te zoeken naar informatie.
Artsen, diëtisten en voorlichtingsinstanties als het Voedingscentrum worden daarbij door negen van de tien ondervraagden als zeer betrouwbare bronnen gezien. De informatie in winkels en vooral advertenties nemen mensen daarentegen nogal eens met een korreltje zout. Toch zijn het familieleden en huisgenoten die uiteindelijk het meest (mee)bepalen wat er op tafel komt.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf (Voedingscentrum) is het best bekende hulpmiddel bij de keuze voor gezonde voeding – 93% van de respondenten weet precies of ongeveer wat de Schijf van Vijf inhoudt. Volgens 56% van de Nederlanders biedt de Schijf van Vijf ook de gezondste manier van eten en 38% neemt deze principes als norm voor de eigen voeding. Een kwart van alle respondenten vaart overigens blind op eigen inzichten en geeft daarbij aan ‘gezond’, ‘gewoon’, ‘gevarieerd’ en ‘niet teveel’ te eten.
Sonja Bakker
Onder andere dieetvoorschriften blijft Sonja Bakker nog steeds de ongekroonde koningin onder de voedingsgoeroes – ongeveer de helft van de ondervraagden zegt te weten wat haar dieet inhoudt en 17% heeft haar instructies opgevolgd. Andere dieetmethodes worden veel minder gevolgd; met uitzondering van het vegetarische menu zegt minder dan 5% van de ondervraagden diëten van de afgelopen jaren te hebben gevolgd.
Voedselhypes
Vermeende voedselhypes zoals het broodvrije dieet, Paleo-dieet of de nu vaak als hip gepresenteerde Voedselzandloper kennen nauwelijks navolgers. Ondanks dat de verkoopcijfers van deze boeken anders doen verwachten.
Maximaal 3% van de ondervraagden geeft aan wel eens zo’n dieet te hebben gevolgd. Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt deze modieuze voedseltrends ook ‘onzin’ of ‘verwarrend’. Wel geeft een kwart van de vrouwen aan het ‘leuk’ te vinden om op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten rond voeding. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar blijken iets gevoeliger te zijn voor voedselhypes en deze ook beter te kennen.
Superfoods
Zelfs superfoods blijken minder tot de verbeelding te spreken dan soms wordt geopperd – tachtig procent van alle Nederlanders heeft nog nooit gojibessen, tarwegras of chiazaad op het boodschappenlijstje gezet.
De meeste ondervraagden vinden ook dat zij redelijk gezond eten en geven zichzelf daarvoor een zeven. Groente, fruit, water en zuivel zien consumenten als de meest gezonde voeding. De grote boosdoeners op het bord zijn volgens Nederlanders fastfood, calorierijke tussendoortjes, frisdrank en alcohol.
Hollandse Pot
Volgens NVVL, geeft het onderzoek aan dat de meeste Nederlanders die graag bewust met gezond eten bezig zijn zich niet gek laten maken.
“In de keuken en de supermarkt blijft de oer-Hollandse nuchterheid dominant. Gevarieerd eten en alles met mate zijn de belangrijkste principes voor een gezond voedingspatroon. Dat zit diep in ons DNA verankerd.
Een overgrote meerderheid van de Nederlanders gelooft nog steeds meer in de Hollandse Pot dan in dure en exotische superfoods. Dit zijn geruststellende resultaten. Waar ik mij wel zorgen over maak, is de groep van ruim 40% die zich totaal niet met gezonde voeding bezighoudt. Dit is de groep die de meeste aandacht verdient.” Aldus, Kaldenberg.
***
Bron: nvvl.nl (Network for Food Experts)
Afbeelding: momtastic.com (uitgelicht), bigredkitchen.com
17/02/2022
Ik houdt mij (als voedingsadviseur) vooral bezig met de juiste vetzuren in de juiste onderlinge verhouding ( Omega 6 : 3) en biologische groenten en fruit. Het zijn, volgens mij, juist de geraffineerde koolhydraten die voor problemen zorgen en niet de vetzuren. Ook niet de verzadigde vetten, zoals een aantal wetenschappers beweren. Daar moet je bij het voedingscentrum ook niet aankomen. Ik vind dat die club enorm achter loopt op de wetenschappelijke ontwikkelingen en wellicht zelfs te veel contacten onderhoudt met de voedingsindustrie. Maar ik hoef geen gelijk te hebben 🙂