Omstreden Azo-kleurstoffen

Azo-kleurstoffen staan al lange tijd ter discussie. Een doorbraak in de discussie volgde nadat wetenschappers van de Universiteit van Southampton in 2007 op basis van onderzoek concludeerden dat de vijf azo-kleurstoffen E102, E110, E122, E124 en E129 en één andere kleurstof, E104, hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken. Sindsdien worden deze kleurstoffen de ‘Southampton Six’ genoemd.

(Nog) geen verbod

De Engelse overheid, opdrachtgever van het onderzoek, adviseerde ouders en fabrikanten vervolgens om de kleurstoffen voortaan te mijden. Een deskundigenpanel van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA, dat de Europese Commissie adviseert, vond een verbod echter nog niet nodig. De Raad van Ministers van Europa besloot vervolgens fabrikanten te verplichten vanaf 2010 op producten met deze kleurstoffen een disclaimer te plaatsen: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.”

foodwatch: teveel producten met Azo-kleurstoffen in de schappen

De verwachting was dat deze disclaimer bij fabrikanten tot gevolg zou hebben dat zij deze kleurstoffen zouden vervangen. Een deel van de fabrikanten stapte daadwerkelijk over op natuurlijke kleurstoffen of geen kleurstoffen, maar nog altijd blijft een deel van de fabrikanten deze omstreden kleurstoffen gebruiken. Uit een inventarisatie van foodwatch afgelopen zomer bleek dat Albert Heijn nog zeker 30 en Jumbo minstens 50 producten verkocht met deze kleurstoffen, alcoholische dranken niet meetellend (immers niet voor kinderen bestemd). Het betreffen voornamelijk frisdranken en snoep maar ook producten als vitaminepillen, medicijnen, bonbons en bakproducten.

Lidl verkoopt al langer geen producten met de zes omstreden kleurstoffen, zo liet zij foodwatch eerder weten.

 

Albert Heijn heeft aangegeven dat alle producten die zij verkopen, uiterlijk eind 2016 geen van deze Southampton Six meer bevatten. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor producten met alcohol omdat deze niet door kinderen geconsumeerd worden.

 

Onlangs bevestigde Jumbo dat producten met de kleurstoffen ‘uit het assortiment zijn gestroomd. Zoals bij AH is de afspraak exclusief alcoholische dranken (die niet op kinderen gericht zijn). Ook de fototaart, waarvoor Jumbo nog op zoek is naar alternatieven, en producten die mogelijk bij franchisenemers worden verkocht vallen erbuiten.

 

Bij Action werden recent producten gevonden met de omstreden kleurstoffen, waarna foodwatch hen verzocht deze uit de schappen te halen. Action antwoordde:‘… kunnen wij u mededelen dat wij stoppen met het inkopen van deze producten. Op dit moment heeft Action nog een aantal producten in het assortiment die een of meerdere van deze zes kleurstoffen bevat. Deze producten blijven in de verkoop totdat ze op zijn en worden niet meer opnieuw ingekocht.’

foodwatch had Xenos aangesproken op het ontbreken van de wettelijk verplichte waarschuwing op de verpakking van enkele producten en verzocht te stoppen met de verkoop van alle producten met de Southampton Six kleurstoffen.

Xenos liet weten: ‘Wij hebben de producten, waarop ten onrechte de wettelijk verplichte gezondheidswaarschuwing niet stond vermeld, uit de winkels gehaald. Tevens hebben wij de interne procedure hiervoor aangescherpt.’ Ze weigeren echter een toezegging te doen om te stoppen met de verkoop van alle producten met de Southampton Six kleurstoffen.

***
Bron: foodwatch
Afbeelding: wallpapers55.com

Lees tip:  foodwatch dient klacht in over AH en Jumbo

Author: Nur

Oprichter Duurzaamheidskompas.nl | Scriptschrijver | Flexitariër | Sushi rulez | Mama van 3 | Zwak voor dieren | liefhebber van dramatische liefdesverhalen

Share This Post On

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.